Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U njoj je bila razglednica

PORUKA U BOCI U moru je bila nevjerojatnih 108 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlog travnja Marianne Winkler bila je na odmoru na njemačkom otoku Amrum kada je slučajno primijetila staru bocu u kojoj se nalazila poruka.

 'Uvijek je uzbuđenje kada netko pronađe poruku u boci. Od kuda dolazi, koliko dugo putuje?', rekla je Marianne u razgovoru s medijima, piše Huffington Post.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ

Boca je, ispostavilo se, prvi put u moru završila prije 108 godina. Ovog tjedna, Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je da je upravo to najstarija pronađena boca u moru.

Bocu je u južni dio Sjevernog mora bacio biolog George Parker Bidder, 30. studenog 1906. Bila je to jedna od 1.000 boca koje je Bidder bacio u more u sklopu svog istraživanja o uzorcima oceanskih struja.

U boci koju je pronašla Marianne, nalazila se razglednica s porukom napisanom na engleskom. U poruci se od pronalaznika traži da na nju napiše datum i mjesto na kojem je boca pronađena te da je se vrati na adresu udruženja biologa u Engleskoj.

Budući da ona nije znala koliko je stara boca, dopisala je u poruku što se od nje tražilo i poslala na traženu adresu. Time je sasvim slučajno, ponovno obnovljeno Bidderove istraživanje.

'Bilo je pravo uzbuđenje kada smo otvorili pošiljku', rekao je Guy Baker, direktor za komunikacije udruženja biologa.

Iako su neke druge boce koje je Bidder bacio u razdoblju između 1939. i 1945., bile vraćene, organizacija nije već dugo dobila ni jednu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene