Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji dramatičnog trenutka

'Nadgledao sam egzekuciju Sadama Huseina, soba je bila puna smrti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mowaffak al-Rubaie, koji je nadgledao egzekuciju iračkog diktatora Sadama Huseina, prisjetio se njegovih posljednjih minuta.

Bivši nacionalni savjetnik za sigurnost koji je nadgledao egzekuciju Sadama Huseina 2006. godine, Mowaffak al-Rubaie, rekao je da je Husien do kraja ostao snažan te da nikada nije izrazio žaljenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iračka vlada najavila Sadamov ministar Tarik Aziz bit će likvidiran iduće godine Slika nije dostupna Nakon četiri osude na smrt Pogubljen 'Kemijski Ali'

'Je li bio kriminalac? Istina. Je li bio ubojica? Istina. Je li bio krvnik? Istina. Ali do kraja je bio snažan. Primio sam ga na vratima. Nitko nije ušao s nama, nije bilo stranaca, nije bilo Amerikanaca', rekao je Rubaie u intervjuu za AFP u svom uredu u Bagdadu.

'Nosio je sako i bijelu košulju, bio je opušten. Nisam primijetio nikakve znakove straha. Naravno, neki ljudi žele da kažem da se srušio, da su mu davali lijekove. Od njega nisam čuo žaljenje, nisam čuo da moli Boga za milost ili zahtjev za pomilovanje.

Nećak Saddama Husseina uhvaćen u Austriji

Obično oni koji umiru kažu: 'Bože, oprosti mi grijehe, dolazim tebi'. Ali, on to nikada nije rekao', ispričao je Rubaie.

Sadam Husein koji je vladao Irakom više od dva desetljeća. To je doba Irak obilježila brutalna represija, razorni ratovi te međunarodne sankcije, koje su osiromašile državu inače bogatu naftom. Husein je optužen i osuđen za zločine protiv čovječnosti za ubojstva 148 stanovnika Dujaija, 1982. godine.

Bio je predsjednik Iraka od srpnja 1979. do ožujka 2003.godine, kada je srušen s vlasti. U prosincu 2003. godine pronađen je kako se skriva u podrumu jedne farme. Pogubljen je tri godine kasnije, 30. prosinca 2006. godine.

'Kada sam ga doveo, bio je vezan lisicama i držao je Kuran. Doveo sam ga u sobu pred suca, gdje su pročitane sve optužnice, a Sadam je ponavljao: Smrt Americi! Smrt Izraelu! Živjela Palestina!', ispričao je Rubaie.

Nakon toga je Sadama odveo u sobu u kojoj je okončan njegov život. Kada je došlo vrijeme da se Sadam popne na vješala, noge su mu još bile vezane, pa su ga prisutni dovukli do stepenica za vješalice.

Nekoliko trenutaka prije vješanja, jedan od svjedoka povikao je 'Živio Imam Mohammed Baqr al-Sadra' i ' Moqtada! Moqtada', što se odnosilo na oponenta Sadama koji je bio ubijen tijekom vladavine i njegovog rođaka koji je postao zapovjednik moćne policije nakon 2003. godine. Sadam je odgovrio: 'Je li ovo zrelo?'

Prije nego je bio obješen, Sadam je počeo recitirati muslimanski testament vjere. Rubaie kaže da, kada je povukao uže prvi put, ništa se nije dogodilo. Drugi put ga je povukla jedna druga osoba i Sadam je bio obješen.

Potom je tijelo stavljeno u bijelu vreću i na nosilima izneseno van. Američkim je helikopterom prevezeno iz zatvora u kojem je bio obješen, do premijera Nuri al-Malikija u Zelenoj zoni.

Helikopter je bio prepun ljudi, rekao je Rubaie, tako da je tijelo bilo položeno na pod. 'Jasno se sjećam da je tada počelo izlaziti sunce', rekao je Rubaie. Nakon što su dovezli tijelo, premijer je otkrio prekriveno lice Huseina, kako bi se uvjerio da je to Sadam Husein.

'Nikada nisam imao tako neobičan osjećaj. Sadam je počinio bezbrojne zločine i zaslužio je da ga se objesi tisuću puta. Ali bio je to tada neobičan osjećaj. Soba je bila puna smrti', ispričao je Rubai koji je za vrijeme Sadamove vladavine u Iraku u zatvoru bio tri puta.

Rubaie kaže je odluka o Sadamovoj egzekuciji donesena tijekom video konferencije premijera Malikija i tadašnjeg američkog predsjednika Georgea Busha. Bush je pitao premijera: Što ćete učiniti s ovim zločincem? Maliki je tada odgovorio: 'Objesit ćemo ga', na što je Bush uzdignuo palac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene