445096
445096
445096
445096
445096

Muslimani diljem Francuske javno se odriču džihadizma

Muslimani diljem Francuske javno se odriču džihadizma. 'Ljubimo svakog, ne mrzimo nikoga', poručuju. 'Zajedništvo je odgovor na ove užasne i barbarske čine', istaknuo je imam Otman Aissaoui.

 
 
 
 
Muslimani diljem Francuske javno se odriču džihadizma (Foto: AFP)
Muslimani diljem Francuske javno se odriču džihadizma (Foto: AFP)

Pet dana nakon ubojstva katoličkog svećenika koje je potreslo Francusku, brojni muslimani su u nedjelju dolaskom u crkve na misu i u novinskim kolumnama izrazili protivljenje džihadističkom pokretu.

Tako ih je u katedrali u Rouenu bilo više od stotinu, zajedno s oko 2000 katoličkih vjernika koji su došli na zadušnicu za velečasnog Jacquesa Hamela, 85-godišnjeg svećenika kojeg su u utorak u crkvi Saint-Etienne-du-Rouvray zaklala dvojica devetnaestogodišnjaka, za što je odgovornost preuzela organizacija Islamska država (IS).

"Ljubimo svakog, ne mrzimo nikoga", moglo se pročitati na transparentu koji je u crkvi izvjesila muslimanska organizacija.

Dolazak muslimana je "hrabar čin" i "poruka mira", istaknuo je nadbiskup Rouena, mons. Dominique Lebrun. "Ovime pokazujete da ne prihvaćate ubijanje i nasilje u Božje ime. Kao što smo čuli iz vaših usta, a znamo da govorite iskreno, to nije islam", rekao je.

Za ubijenog svećenika Hamela u lokalnoj zajednici se zna da je pomagao muslimane te da je ustupio zemljište za gradnju džamije i njegovao bliske odnose s tamošnjim imamom.

Katolički svećenici mole se s muslimanima nakon ubojstva katoličkog svećenika (Foto: AFP)

Katolički svećenici mole se s muslimanima nakon ubojstva katoličkog svećenika (Foto: AFP)

U Bordeauxu je imam džamije Tareq Oubrou posjetio crkvu Notre-Dame u pratnji izaslanstva s desetak vjernika.

U Nici, gdje je 14. srpnja IS izveo napad u kojemu su 84 osobe poginule, a 435 je ozlijeđeno, među njima i brojni muslimani, crkvu Saint-Pierre-de-l'Ariane posjetio je imam Otman Aissaoui i skupina vjernika. "Zajedništvo je odgovor na ove užasne i barbarske čine", istaknuo je islamski čelnik.

Svi su odgovorili na prvi takav poziv Francuskog islamskog vijeća koji je upućen i u Italiji, gdje su, od Milana do Palerma na Siciliji, manja izaslanstva imama, čelnika i vjernika, dolazila u crkve.

Ovom inicijativom praktični muslimanski vjernici pokazuju da prekidaju s dosadašnjom praksom da nerado istupaju u javnosti, što im je zamjereno nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo 2015. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se