Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Moshe Katsav podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski predsjednik Moshe Katsav predao je ostavku predsjednici Knesseta Daliji Itzik, dan nakon što je s tužiteljstvom postigao sporazum u vezi seksualnog skandala koji je posljednjih mjeseci potresao Izrael.

Katsav će prema odredbama dogovora s tužiteljstvom izbjeći zatvorsku kaznu, a tim je dogovorom priznao odgovornost za niz seksualnih delikata.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Za ta kaznena djela, koja ne uključuju optužbu za silovanje, Katsav će dobiti uvjetnu kaznu zatvora, a morat će platiti i odštetu.

Katsav je krajem siječnja na rok od tri mjeseca prestao obnašati svoje predsjedničke dužnosti, nakon što je tužiteljstvo objavilo da će protiv njega podnijeti optužnicu koja je trebala uključivati i silovanje. U međuvremenu dužnost predsjednika države privremeno je obnašala predsjednica parlamenta Dalia Itzik.

Da je proglašen krivim za silovanje, Katsav je mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina.

Katsavov predsjednički mandat završava u srpnju, a izraelski
parlament Knesset već je izabrao i novog predsjednika zemlje Shimona Peresa koji će 15. srpnja preuzeti predsjedničke dužnosti.

Izrael će do 15. srpnja, kada će Peres preuzeti svoje dužnosti,
voditi Dalia Itzik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene