Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 30. lipnja

MMF želi novog direktora do kraja lipnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni monetarni fond objavio je da će od ponedjeljka primati kandidature za upražnjeno mjesto izvršnog direktora Fonda i nada se da će novog čelnika izabrati do 30. lipnja

Shakour Shaalan je u ime Odbora MMF-a kazao da je u tom tijelu koje ima 24 člana postignut dogovor oko postupka izbora koji će biti proveden otvoreno i transparentno i na temelju sposobnosti i vrijednosti kandidata. Kazao je da će se napraviti kratka lista kandidata i da će sljedeći direktor biti izabran konsenzusom.

Prema dosadašnjim informacijama favorit je francuska ministrica financija Christine Lagarde, koja uživa potporu većine europskih zemalja. Lagarde je hvaljena zbog načina na koji se bavila krizom u Europi i njezina iskustva. Bila bi prva žena na čelu MMF-a.Novorastuće svjetske ekonomije čiji utjecaj posljednjih godina raste u svjetskom gospodarstvu vrše pritisak na Europu i SAD da se same ne dogovaraju oko popunjavanja ove funkcije, kao što je bila dosadašnja praksa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAHTJEV ZA OCJENU Ustavni sud ne ide na ruku Milanoviću: "Za Vrhovni sud može predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv" Sudski čekić (Foto: Dnevnik.hr) BORBA SE NASTAVLJA Ustavni sud dobio novi zahtjev za ocjenom ustavnosti izbora čelnika Vrhovnog suda

>> Utrka za novog šefa MMF-a, Europa želi Europljanina

Na čelu MMF je Europljanin od kraja Drugog svjetskog rata kada je stvoren MMF i Europa i SAD imaju natpolovičnu većinu glasova u MMF-u što je dovoljno da izaberu kandidata po svom izboru. Izazov za nove ekonomske sile je tim veći jer je njihov najizgledniji potencijalni kandidat turski ministar gospodarstva Kemal Dervis isključio mogućnost da se natječe. (HIna)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene