Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon ostavke Dominiquea Strauss-Kahna

Utrka za novog šefa MMF-a, Europa želi Europljanina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ostavke direktora Međunarodnog monetarnog fonda danas je počela utrka za njegova nasljednika.

Pri tome Europa želi tu dužnost tradicionalno povjeriti Europljaninu, a zemlje u razvoju teže vlastitim kandidatom ostvariti veći utjecaj u odlučivanju.

Na čelu međunarodne financijske ustanove sa sjedištem u Washingtonu tradicionalno je Europljanin i Europa želi da to tako i ostane nakon ostavke Francuza Dominiquea Strauss-Kahna uhićenog u New Yorku pod optužbom za seksualni napad i pokušaj silovanja. Zemlje koje se svojim gospodarskim pokazateljima pokazuju kao nove sile, drže da bi trebale ravnopravnije odlučivati o pitanjima svjetske ekonomije, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

>> Christine Lagarde postaje prva žena na čelu MMF-a?

Zajednica Nezavisnih Država koja okuplja države bivšega Sovjetskog Saveza osim baltičkih i Gruzije, odlučila je predložiti predsjednika Središnje banke Kazahstana za zajedničkog kandidata, napisao je na svome Twitteru kazahstanski premijer Karim Masimov.

Kandidatura je neslužbena sa sastanka šefova vlada bivših sovjetskih zemalja u Minsku, a među njima je i ruski premijer Vladimir Putin. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso želi europskog kandidata 'jakog i kompetentnog', rekla je njegova glasnogovornica Pia Ahrenkilde i objasnila da EU najviše pridonosi MMF-u te je prirodno da se 27 članica EU dogovori o kandidatu.



Europski povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn drži 'bitnim da novi direktor bude izabran na temelju zasluga i znanja', ali bilo bi dobro 'da ta osoba dobro poznaje europsko gospodarstvo'. Općenito, gospodarstva u usponu imaju pravo natjecati se za čelnu dužnost MMF-a ili Svjetske banke, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, ali istaknula je i ona važnost poznavanja europskog gospodarstva.

'Vjerujem u sadašnjem stanju, s obzirom na velike probleme s eurom i stoga što MMF vrlo snažno sudjeluje ovdje (...) 'mislim da bismo trebali predložiti europskog kandidata', rekla je Merkel i objasnila da je Strauss-Kahn ostavio nedovršen posao.

Kina: MMF treba lidera na temelju sposobnosti i moralnosti

Prema propisima MMF-a nitko ne može biti imenovan za izvršnog direktora ako ima 65 godina ili je stariji i nitko ne može ostati na dužnosti pošto napuni 70 godina Francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde, čije se ime spominje među kandidatima, ocjenjuje da 'kandidata, bez obzira tko to bude, trebaju predložiti Europljani'. U igri je i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet koji bi bio 'fantastičan kandidat' za direktora MMF-a, ocijenio je direktor Nizozemske središnje banke Nout Wellink.

Oglasila se i Kina, drugo svjetsko gospodarstvo. 'Sastav uprave (MMF-a) trebao bi bolje odražavati promjene u globalnom gospodarstvu i predstavljati gospodarstva u usponu', rekao je Zhou Xiaochuan, prvi čovjek Kineske narodne banke.

Zhou je rekao da bi MMF trebao odabrati lidera na temelju 'sposobnosti, moralnosti i marljivosti', piše Reuters uz napomenu da je to najjasnije kinesko očitovanje nakon izbijanja skandala s dosadašnjim direktorom MMF-a.

Izvršni direktor ne može biti stariji od 65 godina

Kazahstanski kandidat 52-godišnji Grigorij Marčenko, 2009. godine je ponovno izabran na čelno mjesto Središnje banke Kazahstana. Bio je gospodarski savjetnik šefa države Nursultana Nazarbajeva i predsjednik je kazahstanske banke Halyk Bank, piše agencija AFP.

Prema propisima MMF-a nitko ne može biti imenovan za izvršnog direktora ako ima 65 godina ili je stariji i nitko ne može ostati na dužnosti pošto napuni 70 godina. Taj propis izbacuje iz igre guvernera izraelske banke Stanleyja Fischera, a time je isključen i indijski savjetnik u vladi Montek Singh Ahluwlia te Europljanin Jean-Claude Trichet, prenosi agencija Reuters. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene