Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na rasplesanog zločinca

Mladićeve snimke: Podmetanje Srbiji ili priprema za uhićenje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zašto su baš sada i baš preko BiH medija objavljene snimke Ratka Mladića, slobodnog ratnog zločinca? Pitanje je to na koje potpuno drugačije odgovore daju srbijanski i BiH dužnosnici. Podmeće li se Srbiji ili se priprema teren za konačno Mladićevo uhićenje?

Rasplesani zločinac dugo je uživao potporu i zaštitu srbijanskih vlasti. Iako često demantirano to nikada nije bilo sporno, no u Beogradu tvrde kako sada i da žele ne mogu izručiti Mladića, jer ne znaju gdje je. 'Svi oni koji žele da Srbija okonča uspješno suradnju s tribunalom, bi trebali, ako imaju podatke o tome gdje se nalaze haški bjegunci, dostavili ih vlastima Srbije', rekla je Nada Kolundžija iz DS-a. Objavljivanje snimaka uživanja krvnika iz Srebrenice, ali i Hrvatske, čini se neće utjecati na odluku o ukidanju euroviza za Srbiju od siječnja iduće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Privatni vjerski obred VIDEO Veliki prosvjed: Talijani ne žele pokopati nacističkog zločinca u svom mjestu Slika nije dostupna Kobna upala pluća Nije dočekao početak suđenja: Umro najtraženiji osumnjičenik za nacističke zločine

'Ovakvim snimcima i time što je uradila televizija BiH htjelo se utjecati da ne dođe do pozitivnih pomaka Europe, a posebno Nizozemske kada je u pitanju Srbija', rekao je Božidar Delić iz Srpske Narodne Stranke. U BiH potpuno druga priča. Snimkama nisu htjeli naštetiti Srbiji već pojačati tvrdnje kako je imao potporu srbijanskih vlasti.

>> 'Na snimci je Mladićev unuk rođen 2006. godine'

'Istražne institucije Republike Srbije trebaju se odrediti da li će pristupiti privođenju Ratka Mladića ili će pokušati i dalje izigravati neke zbunjene institucije', rekao je Adil Osmanović, potpredsjednik RS. 'Ne, oni ne štite Mladića zato što ga vole, već zato što ako bi on bio uhapšen, a mora biti i izručen, tada će se dokazati da je Srbija bila spiritus movens, da je bila inspirator rata', rekla je Fadmirla Memičević iz društva za ugrožene narode u BiH. Dok je god Mladić na slobodi, igra stolni tenis ili pleše, pravog mira i međususjedskih odnosa u regiji, a najviše u i dalje podijeljenoj BiH neće biti.

'Bez tog nema svih onih procesa koji su nam neophodni da kao susjedi i sudbinski povezani narodi na ovim prostorima, krenemo pravim putem', rekao je Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH. Tamošnji mediji spekuliraju i informacijom kako je premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku nuđeno da se Mladića prebaci na njegov teritorij kako bi od tamo bio izručen. Dodik je navodno takav plan odbio strahujući za svoju funkciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene