Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponižavanje lidera

Europa je na putu da dobije svoju 'Sjevernu Koreju'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve češće u društvu svog oca Aleksandra Lukašenka tijekom službenih posjeta je njegov sin Nikolaj.

Aleksandar Lukašenko, poznat kao posljednji ruski diktator, već 21 godinu vlada Bjelorusijom. Posljednjih godina, u službenim je posjetima s njim sve češće njegov 11-godišnji sin Nikolaj, što upućuje na to da bi od vladavine Bjelorusijom mogao napraviti dinastiju poput one u Sjevernoj Koreji, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..." Ilustracija Represija režima Bjeloruski KGB u masovnoj raciji: Na ispitivanju više od 150 ljudi, mnogi su uhićeni, a nadziru im i mobitele

Predsjednik Bjelorusije na glasovanje koje se održalo u nedjelju nije poveo svoju suprugu već malog plavog dječaka u plavom odijelu, u javnosti poznatog kao Kolya. Lukašenko osim Koyle ima sa svojom suprugom i dva odrasla sina.

Na javna okupljanja Lukašenko je sina Nikolaja počeo odvoditi 2008. Tada četverogodišnjak, pojavio se u vojnoj uniformu tik do oca kako bi gledao godišnju paradu povodom Dana neovisnosti u Minsku.

Bjelorusija: Diktator opet pobijedio

Od tada je poznat kao 'predsjednik na čekanju'. Počeo je s ocem obilaziti visokodiplomatske misije, gdje se strani vođe moraju prema njemu ponašati kao prema službenom gostu. 'Kada vidim da se ovo dijete iskorištava kako bi se ponizilo strane vođe, meni ga je žao', rekao je Andrei Sannikov opozicijski predsjednički kandidat koji je morao pobjeći iz Bjelorusije.

Kada je imao sedam godina, Kolya je upoznao papu Benedicta XVI, bivšeg predsjednika Venezuele Huga Chaveza te tada ruskog predsjendika Dmitrija Medvedeva koji mu je darovao zlatni pištolj.

Promatrao je vojne parade u replici uniforme svog oca te su ga fotografirali na vojnim vježbama sa zlatnim pištoljem na pojasu njegove uniforme.

Kada je Koyla fotografiran kako Hugu Chavezu daje 'pet' 2012. podigao mu se sako i otkrio kako mu je za remenom zataknut pištolj.

Prošloga tjedna, Nikolai je pratio oca u Opću skupštinu UN-a, a tijekom putovanja u SAD, fotografirao se s Barackom i Michell Obamom.

Lukašenko ne želi otkriti identitet dječakove majke, ali vjeruje se da je on sin Irine Abelskayeve, predsjednikove osobne liječnice i druge ljubavnice od kada je predsjednik.

Prema Ustavu Bjeolorusije, predsjednik mora imati najmanje 35 godina, što znači da će Lukašenko morati na toj poziciji biti još 25 godina kako bi 'sačuvao' mjesto ovom dječaku.

'Dinastijsko nasljeđivanje predsjedničke pozicije je dugoročna mogućnost. Ali Koyla je također veoma mlad i to je veoma namjerno – šalje poruku: 'Ja možda pripremama sina za vlast, ali nećete me se riješiti tako brzo'', rekao je Andrew Wilson, stručnjak za postsovjetsku politiku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene