Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ročište u Sarajevu

Cirkus optuženika Dodika na sudu: "Ne mogu ustati, bole me leđa. Ne razumijem optužnicu. Zašto nema zastave RS-a?"

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik pojavio se na suđenju kao optuženik za neprovođenje odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta. No još je jednom pokazao koliko ne poštuje institucije.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), došao je na ročište Suda BiH, na kojem se izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Točnije, rekao je da ih ne razumije. 

Osim toga Dodik je odbio ustati kada se izjašnjavao o krivnji izjavivši kako ga bole leđa.

Pročitajte i ovo Potres u Afganistanu strašna tuga Majka u jednom danu ostala bez sedmero djece, najmlađe je imalo 4 mjeseca: "Vratila sam se kući da ih spasim, ali..."

Dodik je optužen zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH. S njim je optužen i direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić

Dodik i Lučić na početku suđenja izjavili su da ne razumiju optužnicu, na što je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, po službenoj dužnosti, rekla kako to podrazumijeva da su se izjasnili da nisu krivi, javlja Klix.ba.

Pročitajte i ovo Tuneli ispod Gaze - 5 taktička prednost FOTO Gaza metro - ovo je misteriozni labirint ispod zemlje pred kojim su Izraelci nemoćni: Hamas je izgradio stotine kilometara tunela

Prije početka suđenja Dodik se osvrnuo i na ambijent u samom Sudu BiH te je poručio kako u Sudu nije istaknuta zastava RS-a, već samo zastave Bosne i Hercegovine te Federacije BiH. Imao je prigovor i na to što je optužnicu dobio na latinici, a ne na ćirilici.

Nakon ročišta Milorad Dodik se kratko obratio novinarima. Kazao je kako državni sud i tužiteljstvo BiH smatra neustavnim i nezakonitim, a ponovno je tvrdio kako Christian Schmidt nema ovlasti visokog predstavnika i kako je njegovo djelovanje svedeno na pokušaj obračuna s RS-om. 

Najavio je da će se ipak braniti tijekom suđenja koje ga čeka iako vjeruje kako je osuđujuća presuda već donesena i to pod utjecajem američkog veleposlanika Michaela Murphyja kojega je nazvao "kretenom".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene