Obavijesti Video Pretražite Navigacija
strašna tuga

Majka u jednom danu ostala bez sedmero djece, najmlađe je imalo 4 mjeseca: "Vratila sam se kući da ih spasim, ali..."

Potres u Afganistanu
Potres u Afganistanu Afp
Aktualno Galerija Potres u Afganistanu Potres u Afganistanu Foto: Afp Posljedice potresa u Afganistanu Posljedice potresa u Afganistanu Foto: Afp Afganistanci lopatama i rukama izvlače preživjele iz ruševina Afganistanci lopatama i rukama izvlače preživjele iz ruševina Foto: Afp Afganistanci lopatama i rukama izvlače preživjele iz ruševina Afganistanci lopatama i rukama izvlače preživjele iz ruševina Foto: Afp +0 Afganistanci lopatama i rukama izvlače preživjele iz ruševina Galerija 1/5 >>
Tisuće mrtvih i čitava sela sravnjena sa zemljom. Serija potresa u Afganistanu ostavila je strašne posljedice. Fatima je izgubila sedmero djece, a Zaher čak 13 članova obitelji: kćeri, sinove, unuke...

U nedjelju je zapadni Afganistan i regiju oko grada Herat pogodio potres magnitude 6,3. Stanovnici kažu da nikada nisu vidjeli takvo uništenje, a brojne su obitelji ostale bez svega. No najdragocjeniji su ipak ljudski životi. Nakon prvog snažnog udara 7. listopada poginulo je oko 2400 ljudi, a 90 posto su bile žene i djeca koji su u vrijeme potresa bili u trošnim kućama u planinskom dijelu zemlje. U nedjelju su u bolnicu Herat dopremljene još 153 ozlijeđene osobe.

Jedna od njih je i 35-godišnja Fatima, koju su pronašli pod ruševinama kuće koja se sručila na nju. No kada joj se u bolnici vratila svijest, shvatila je da je sedmero njezine djece – mrtvo. Najmlađe je imalo četiri mjeseca, a najstarije 14 godina.
Fatima je bila toliko traumatizirana da nije mogla govoriti o svojoj djeci, a da ne dobije napadaj panike, tvrde liječnici.

"Dva puta sam ostala zarobljena ispod ruševina – prvi put su me spasili članovi obitelji. Drugi put kad sam se vratila kući da spasim svoju djecu i opet mi se srušila kuća", ispričala je za CNN.

"Izgubila sam svijest. Nakon toga se ničega ne sjećam. Proživjela sam mnogo boli i tuge… sve smo izgubili u životu, ništa nije ostalo."

Humanitarne organizacije apeliraju da svijet ne zaboravi žrtve potresa u Afganistanu jer su sve oči trenutačno uprte u krizi na Bliskom istoku.

Zaher (56) izgubio je čak 13 članova obitelji. U vrijeme potresa nije bio kod kuće, a kad se vratio, pronašao je pod zemljom svoje kćeri, sinove, unuke.

"Trinaest ljudi u mojoj obitelji je umrlo. Dječaci, djevojčice, mladi i stari, uključujući moje tri kćeri, dva sina, moje dvije unuke i dva unuka, kao i unuk koji je bio u posjeti, i moja nećakinja i njezini kći i sin", ispričao je drhtavim glasom Zaher.

"Ostali smo bez ičega. Ove ruševine bile su naši životi, tu su bili naši tepisi, hrana i sve. Sada stojim na kamenju i tvrdoj zemlji, gdje i spavam."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene