Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan nakon poraza

Merkel planira odobrenje pomoći euru nakon izbornog poraza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kancelarka Angela Merkel je, dan nakon poraza na izborima u njemačkoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, priopćila da njezina vlada namjerava odobriti njemački dio paketa pomoći za stabiliziranje eura u vrijednosti 750 milijardi eura.

Merkel je rekla kako će se njezina vlada sastati u utorak kako bi odobrila njemački udio u paketu pomoći koji su osmislili ministri financija zemalja EU-a i Međunarodni monetarni fond kako bi se spriječilo širenje dužničke krize kroz eurozonu. ‘Zemlje članice Europske unije jučer su pokazale da imamo političku volju da učinimo sve za stabiliziranje naše zajedničke valute’, kazala je Merkel novinarima.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Slika nije dostupna Špekuliranje obveznicama Grčka optužila Njemačku da zarađuje na njihovoj krizi

>> Grčkoj odobren zajam od 30 milijardi eura

Merkel je doživjela kritike iz širokog političkog spektra zbog odugovlačenja u odobravanju pomoći Grčkoj koja nije u Njemačkoj naišla na odobrenje birača. Poraz Merkel na izborima u Sjevernom Porajnju-Vestfaliji veliki je udarac njenoj šestomjesečnoj vladavini u drugom mandatu, što znači da će se morati oslanjati na oporbu kako bi progurala svoje političke ciljeve.

Merkel je napustila nade da će progurati smanjenje poreza za najveće europsko gospodarstvo te je kazala kako će se usredotočiti na održavanje njemačkog duga na niskoj razini. Ona je rekla kako smanjenje poreza neće biti moguće najmanje sljedeće dvije godine. ‘Konsolidacija proračuna će postati prioritet’, rekla je Merkel. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene