Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačko sovjetski pakt iz 1939. g.

Merkel i Putin ne slažu se oko povijesti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u nedjelju neslaganja u pogledu njemačko-sovjetskog pakta iz 1939., ruski predsjednik je istaknuo da SSSR nije imao drugog izbora za izbjegavanje rata s Njemačkom, a njemačka kancelarka je naglasila nezakonitost podjele Poljske i pripojenja baltičkih zemalja.

Dvoje čelnika su govorili o tom ključnom trenutku europske povijesti XX. stoljeća na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Kremlju, dan nakon velike proslave 70. obljetnice pobjede Crvene armije nad nacističkom Njemačkom.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi

U kolovozu 1939. Njemačka i SSSR su potpisali sporazum o nenapadanju, tzv. pakt Molotov-Ribbentrop, koji je predviđao neutralnost u slučaju da jedan od potpisnika bude napadnut.

Tajnim protokolima je predviđena podjela Poljske između SSSR-a i Njemačke i sovjetsko pripojenje baltičkih zemalja.

Sastanak o kojem se priča: Angela Merkel i Vladimir Putin

Ti su protokoli bili tajni u SSSR-u tijekom 50 godina i otkriveni su 1989.

"Sovjetski Savez je učinio niz poteza kako bi se stvorile povoljne okolnosti za kolektivni otpor nacizmu u Njemačkoj, za osnivanje antifašističkog bloka u Europi", ocijenio je Putin i dodao da "nisu svi napori bili uspješni".

Ruski predsjednik je objasnio da je SSSR u trenutku kada je bilo jasno da je sam suočen s Hitlerovom Njemačkom, poduzeo mjere izbjegavanja izravnog sukoba i tada je potpisan pakt Molotov-Ribbentrop.

Kancelarka Merkel je na to odgovorila da je teško razumjeti pakt Molotov-Ribbentrop ako se ne uzme u obzir dodatna tajna odredba koja je predviđala podjelu Poljske i pripojenje baltičkih zemalja i zaključila da to nije bilo korektno niti legitimno. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene