Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvori iz stranke

Merkel priopćila stranci: Želim još jedan mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel obavijestila je svoju stranku Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) da će se kandidirati za četvrti mandat na parlamentarnim izborima 2017., izvijestila je njemačka novinska agencija dpa pozivajući se na stranačke izvore.

Merkel (62) je na stranačkom skupu u Berlinu također rekla da očekuje kako će na kongresu u prosincu biti ponovo izabrana za predsjednicu CDU-a i da će se na parlamentarnim izborima, koji se očekuju u rujnu ili listopadu 2017., ponovo kandidirati za kancelarsku dužnost, rekli su izvori., prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Slika nije dostupna umjereni političar Merkel dobila nasljednika: Laschet izabran za novog predsjednika CDU-a

Angela Merkel je na vlasti od 2005. a zadnjih mjeseci je nailazila na brojne probleme, od kritike zbog rješavanja migrantske krize do pada potpore u prilikama rasta desnog populističkog raspoloženja. 

Njemačka, najsnažnija europska gospodarska sila, nema ograničenja mandata kancelara. Merkel bi trebala održati konferenciju za novinare u središtu svoje stranke u 19 sati, javlja AFP.

Još jedan puni četverogodišnji mandat, za koji istraživanja javnoga mišljenja predviđaju da je vjerojatan, bio bi izjednačavanje poslijeratnog rekorda koji je postavio njezin mentor Helmut Kohl, koji je bio kancelar za vrijeme pada Berlinskog zida.

Odluka Merkel da se kandidira vjerojatno će biti pozdravljena u mnogim prijestolnicama kao znak stabilnosti nakon šokantne odluke Velike Britanije u lipnju da napusti Europsku uniju i izbora Donalda Trumpa ovaj mjesec za američkog predsjednika, ocjenjuje AFP.

Na krilima njezinog pada popularnosti rasla je desničarska populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je iskoristila zabrinutost građana oko imigracije.

Čelnica Njemačkog vijeća za vanjske odnose Daniela Schwarzer kazala je da će vjerojatno kancelarkin osjećaj dužnosti prevagnuti u njeznoj odluci da se kandidira.

"Analizirajući potencijalne posljedice pobjede Donalda Trumpa na Europu, mislim je njezina zadaća sada još i veća nego što je bila prije američkih izbora pa mi se čini da bi ona mogla osjećati da posao nije završen", kazala je Schwarzer za AFP.

Promatrači kažu da bi nedavni potresi na međunarodnoj političkoj sceni mogli vratiti njemačke glasače na njezinu stranu.

Društvo ima potrebu "za predvidljivošću i stabilnošću" što bi moglo prevladati na izborima 2017., piše tjednik Die Zeit.

Dok predsjednik Barack Obama silazi s pozornice, mnogi analitičari kažu da bi važnost Angele Merkel kao braniteljice zapadnih vrijednosti mogla značajno rasti, a neki je nazivaju i "čelnicom slobodnog svijeta".

Dok se svijet priprema za moguće velike promjene u Americi nakon izbora Trumpa, Britanija se priprema za izlazak iz EU-a a Francuska za predsjedničke izbore u svibnju sljedeće godine na kojima je vrlo relevantna kandidatkinja i čelnica krajnje desnice Marine Le Pen.

Merkel je dugo odbijala iznijeti svoje planove za opće izbore u rujnu ili listopadu sljedeće godine, te je govorila da će ih objaviti "kada za to dođe vrijeme". (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene