Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među najbliskijim partnerima

Obama poručio Nijemcima: Čuvajte kancelarku Merkel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u oproštajnom posjetu Njemačkoj, poručio je u četvrtak njemačkim građanima da cijene svoju kancelarku.

"Angela Merkel je simbol vjerodostojnosti i Nijemci bi ju trebali cijeniti", rekao je američki predsjednik Barack Obama u razgovoru za javni servis ARD, koji će u cijelosti biti emitiran u četvrtak navečer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milijarde eura Obama obećao Merkel da će 'bitno' pridonijeti rješavanju izbjegličke krize Slika nije dostupna Povijesni sporazum Obama: Amerikanci mogu biti ponosni, transformirali smo SAD u globalnog lidera borbe protiv klimatskih promjena

Još prilikom posljednjeg Obamina posjeta Njemačkoj u travnju ove godine, američki predsjednik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će Merkel biti na funkciji kancelarke i kada on sam više ne bude bio predsjednik. "Svijet će profitirati od njezine konstantne prisutnosti", rekao je tada Obama.

Američki se predsjednik trenutno nalazi u oproštajnom posjetu Berlinu gdje bi ga u kancelarskom uredu u poslijepodnevnim satima i službeno trebala primiti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Obama, koji je u Njemačku doputovao u srijedu navečer, našao se s Merkel na trosatnoj privatnoj večeri.

Dolazeći u Berlin u zadnjoj etapi svoje posljednje europske turneje u predsjedničkom mandatu Obama, po općoj ocjeni, želi istaknuti porasla očekivanja prema njemačkoj kancelarki kao braniteljici demokratskih vrijednosti zapadnog svijeta nakon izborne pobjede novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Uoči Obamina posjeta svjetski mediji ističu kako se očekuje da bi Merkel u novim okolnostima mogla preuzeti i nove globalne zadaće pa čak i naslov "čelnice slobodnog svijeta", koji je kolokvijalno obično pripadao predsjedniku Sjedinjenih Država.

Obama je Merkel uoči puta nazvao i "vjerojatno najbliskijim međunarodnim partnerom u ovih zadnjih osam godina". Američki predsjednik, koji se na odlasku odlučio da se s Europom neće oprostiti u Velikoj Britaniji, tradicionalnoj saveznici Washingtona, nego u Njemačkoj, time ostavlja dojam da ondje želi predati ''štafetnu palicu''. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene