Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opovrgli glasine o bankrotu

Mariborska nadbiskupija: Nismo zaduženi 800 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mariborska nadbiskupija zanijekala je tvrdnje talijanskog tjednika 'Espresso' da se nalazi pred financijskim slomom zbog riskantnih operacija koje su trajale petnaestak godina.

Zbog operacija su holding-kompanije 'Zvon 1' i 'Zvon 2' koje je vodio njen donedavni glavni ekonom Mirko Kraševec insolventne i navodno zadužene za 800 milijuna eura. 'Nadbiskupija Maribor nije zadužena za 800 milijuna eura', objavila je nadbiskupija, a prenio mariborski dnevni list 'Večer'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raznolikost liturgijskih gesta Dobre vijesti uoči Cvjetnice: Zagrebačka nadbiskupija ukida mjere, pogledajte što se sve mijenja Seksualno zlostavljanje djece - 1 strava u rijeci Voditelj Zdruga katoličkih skauta seksualno zlostavljao djevojčicu

Glasnogovornik nadbiskupije Igor Vojnovič izjavio je da su podaci koje je prošlog tjedna objavio talijanski tjednik obmanjujući. Istina je da su financijski holdinzi koje je osnovala nadbiskupija preko svoje tvrtke 'Gospodarstvo i rast' trenutačno insolventni, no traže se rješenja da se sanira njihovo teško financijsko stanje, pojasnio je Vojnovič, ne navodeći dugove dva holdinga.

'Večer' piše da su procjene 'Espressa' koji se u svom članku pozivao na izvore u Vatikanu i Sloveniji po svoj prilici pretjerane, no da su mariborska nadbiskupija i tvrtke koje je osnivala ili su s njom povezane zadužene za oko 470 milijuna eura, pri čemu je najveći njihov kreditor Nova Ljubljanska banka (NLB) i neke talijanske i austrijske banke.

Oštećene i neke velike banke?

U svom članku o 'financijskom slomu biblijskih razmjera' u nadbiskupiji koja broji samo nekoliko stotina tisuća vjernika 'Espresso' navodi da je financijska vizitacija koju je nedavno proveo Vatikan otkrila kako je mariborska nadbiskupija 'na rubu bankrota', da je zbog toga na ostavku bio prisiljen njen glavni ekonom Mirko Kraševec i da se radi o 'financijskoj rupi' u poslovanju crkvenih financijskih holdinga koja bi mogla doseći dva posto slovenskog BDP-a, pri čemu bi mogle biti oštećene i neke velike banke poput NLB-a i talijanskog Unicredita, ali i 30-ak tisuća slovenskih malih dioničara koji su ulagali u fondove 'Zvon 1' i 'Zvon 2'.

Slovenski mediji financijske teškoće i zaduženost holding tvrtki mariborske nadbiskupije, pri čijem je osnivanju navodno pod hipoteku dala zemljišta i zgrade u svom vlasništvu, tumače financijskom krizom uslijed koje su posrnuli i drugi veliki slovenski financijski holdinzi poput Istrabenz holdinga i drugih, ali i prevelikim rizikom pri ulaganju u nove tehnologije poput interneta i telefonije preko tvrtke T-2 koja sa 100.000 korisnika konkurira nacionalnom Telekomu, ali je prezadužena i u postupku prisilnog podmirenja potraživanja.

Mariborska nadbiskupija odnosno njeni fondovi posluju uglavnom u Sloveniji, a u Hrvatskoj imaju tvrtku Sole orto s kojom su među ostalim gradili objekte na Braču. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene