Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasan novi zakon

Mađarska vlada uvela nadzor nad medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski parlament usvojio je zakon koji će omogućiti stroži vladin nadzor nad medijima.

Nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije, u kojoj će vodeću ulogu imati ljudi bliski vladajućoj stranci Fidesz, nadzirat će proizvodnju vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon.

Pročitajte i ovo Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti"

>> Mađarska uvela krizni porez velikim tvrtkama

>> Učvršćen politički nadzor desnog centra

Protiv donošenja tog zakona u ponedjeljak je pred parlamentom prosvjedalo gotovo 1.500 ljudi. Zakon je izglasan s 256 glasova za i 87 protiv. Fidesz ima dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Kritičari zakona smatraju da je opresivan, ističući da ne propisuje jasno što medijske kuće moraju činiti. OESS je ocijenio da zakon ozbiljno ograničava tiskane i internetske medije, što je protivno standardima te organizacije.

Osim regulatornih promjena, zakon predviđa spajanje proizvodnje vijesti državnih medija, televizijskih, radijskih i nacionalne novinske agencije MTI, koje će biti besplatne.

Mađarska vlada ističe da je zakon trebalo donijeti već odavno kako bi se zastarjele propise uskladilo s novim tehnologijama. Smatra da zakon poštuje slobodu tiska te da je u skladu sa zakonima u drugim članicama EU-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene