Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogromno zdanje

Luksuzni grad mračne prošlosti: Pomama za stanovima iza kojih stoji poznati negativac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 70 posto jedinica već je prodano.

Grad u kojem njemački investitori kupuju luksuzne apartmane ima mračnu povijest. Ljetovalište u Neues Prori jedan je od Hitlerovih projekata dizajniranih za smještaj više od 20 tisuća ljudi u sklopu nacističke inicijative 'Snaga kroz radost'.

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Ilustracija NEKIM RODITELJIMA I POZLILO Djeca izvodila nacistički pozdrav tijekom predstave: Roditelji zgroženi, elitna škola pokušala sve zataškati

Sada se više od četiri kilometra dugo zdanje nazvano 'Hitlerov Cancun', koje se proteže uz obalu njemačkog otoka Rugen, pretvara u luskuzne apartmane.

Tvrtka Irisgerd koja se bavi stambenim razvojem jedna je od brojnih tvrtki koje oglašavaju domove kao dobar način zarade u turizmu te dobar način uštede novca na obiteljskom odmoru.

Više od 70 posto jedinica već je prodano. Imaju od jedne do pet spavaćih soba. Spisateljica Christa Moog za svoj je stan platila više od 488 tisuća dolara i kaže da joj je drago da se nacistička relikvija stavlja u uporabu.

Ipak prodano prvo izdanje Hitlerovog 'Mein Kampfa' s posvetom

'Drago mi je da se zgrada pretvara u lijepe apartmane za odmor. Uvijek je bila ruševina. Zgrade su izgrađene u tamno, ružno vrijeme, ali sada ih se transformira', rekla je.

Zgrada koju je 1936. godine otvorio Hitlerov visoki dužnosnik Robert Ley dobiva novi život.

Australska profesorica Katie Sutton rekla je da je, iako se naglasak stavlja na nacističku povijest, zgrada imala važnu ulogu i kao dom za 10 tisuća istočnonjemačkih vojnika.

'Slikar' odgovoran za smrt 30 milijuna ljudi

'I najvažnije, bila je mjesto patnje za oko 500 istočnonjemačkih vojnih obveznika koji su odbili odraditi vojni rok zbog čega su bili smatrani neprijateljima države i morali su obavljati građevinske radove', rekla je Sutton.

Kontroverze i u prošlosti

U ranim 90-ima zgrada je predana vladi i ostavljena da propada. Međutim, 2004. godine privatni blokovi prodani su investitorima te se 2011. godine na otoku otvorio hostel s 400 kreveta.

Bio je to početak. Danas tvrtka Irisgerd jedva da spominje nacističku pozadinu. Nazivaju je svjetski poznatim spomenikom.

Obnavljanje nacističkih relikvija i u prošlosti je izazivalo kontroverze. Bunker u Munchenu pretvoren je u četiri kata apartmana i uredskih prostora, dok je berlinski stadion izgrađen 1936. godine danas dom nogometnog kluba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene