Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Recept za uništenje

Lukašenko potvrdio informaciju od koje strahuju Europa i svijet: Dođe li do radikalizacije, ništa više neće biti isto

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Rusija je završila prebacivanje i raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, rekao je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko u Sankt Peterburgu.

Rusija je završila cjelokupnu isporuku taktičkog nuklearnog oružja Bjelorusiji, što je akcija koja izaziva ozbiljnu zabrinutost u susjednoj Poljskoj i drugim okolnim zemljama.

Na ekonomskom samitu zemalja okupljenih oko Rusije informaciju od koje strahuju i Europa i svijet, otkrio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko. Međutim, nije precizirao koliko je nuklearnih bojevih glava prebačeno iz Rusije u Bjelorusiju niti gdje su one raspoređene.

Svrha raspoređivanja tog oružja je odvraćanje eventualne agresije Poljske, članice NATO-a, na Bjelorusiju, rekao je Lukašenko i dodao da su isporuke završene u listopadu, javlja The Independent.

Pročitajte i ovo Eksplozija na Krimu Rat u Ukrajini VIDEO Silovita eksplozija na Krimu: Ukrajina bombardirala luku i uništila važan ruski brod, pokrenula i vrlo osjetljivo pitanje

Poljska opskrbljuje Ukrajinu, svojeg i susjeda Bjelorusije, oružjem, humanitarnom pomoći i daje joj političku podršku nakon što je Rusija napala tu zemlju, a također podržava i međunarodne sankcije uvedene Moskvi zbog rata koji vodi protiv Ukrajine.

Invazija na Ukrajinu dijelom je izvedena s teritorija Bjelorusije, u kojoj Rusija ima stacionirane trupe, no nije utvrđeno da je bjeloruska vojska sudjelovala u napadu.

Rusija od ranije govori da će zadržati kontrolu nad taktičkim oružjem u Bjelorusiji.

Pročitajte i ovo Indijska ratna mornarica drama raste Prijeti eskalacija sukoba, velesila raspoređuje razarače na strateškoj lokaciji: "S obzirom na bujicu napada..."

Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, koje je termonuklearno i uglavnom se stavlja na interkontinentalne balističke projektile te može izbrisati cijele gradove i šira područja oko njih, taktičko oružje je klasično atomsko i ima značajno manju snagu te je namijenjeno za upotrebu na bojnom polju.

Međutim, i ono kao i termonuklearno (hidrogensko) oružje proizvodi radijaciju koja ne poznaje granice između država.


.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene