Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drama raste

Prijeti eskalacija sukoba, velesila raspoređuje razarače na strateškoj lokaciji: "S obzirom na bujicu napada..."

Indijska ratna mornarica
Indijska ratna mornarica Foto: Afp
Indijska mornarica objavila je kasno u ponedjeljak da će s ciljem odvraćanja rasporediti razarače s vođenim projektilima u Arapsko more, nakon što je trgovački brod povezan s Izraelom pogođen u blizini indijske obale za vikend.

Indijska mornarica istražuje narav napada na brod MV Chem Pluto koji je u ponedjeljak pristao u Mumbaiju, a prva su izvješća upućivala na napad dronom, stoji u priopćenju.

"Bit će potrebna daljnja forenzička i tehnička analiza kako bi se utvrdio vektor napada, uključujući vrstu i količinu korištenog eksploziva", dodaje se u priopćenju.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je nazvao američku tvrdnju da je Iran napao brod u blizini Indije neutemeljenom.

Pročitajte i ovo Tanker, ilustracija (Foto: AFP) Tenzije se ne smiruju SAD optužio Iran za napad, Teheran brzo odgovorio i zaprijetio: "Uskoro će morati očekivati..."

Pentagon je u subotu priopćio da je dron lansiran iz Irana pogodio MV Chem Pluto u Indijskom oceanu.

Do napada je došlo dok se koalicija pod vodstvom SAD-a pokušava suprotstaviti sličnim izazovima u Crvenom moru.

"S obzirom na nedavnu bujicu napada u Arapskom moru, indijska mornarica rasporedila je razarače s vođenim projektilima INS Mormugao, INS Kochi i INS Kolkata, u različitim područjima kako bi održala odvraćanje ", navodi se u priopćenju mornarice.

Pročitajte i ovo USS Dwight D. Eisenhower kakva flota Amerikanci kuhaju novi sukob: Organizira se velika koalicija, nosači aviona samo čekaju zapovijed

Mornarica je objavila da zajedničku istragu o napadu provode različite agencije nakon što je njihov tim za eksplozivna sredstva završio analizu.

Posadu tog broda činio je 21 Indijac i jedan Vijetnamac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene