Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbjegavanje cenzure

Društvenim mrežama šire se slike lubenice: Za to ima dobar razlog, evo objašnjenja

Lubenica
Lubenica Foto: Getty Images
Simbol lubenice, u obliku emojija, umjetničkih djela i filtera širi se društvenim mrežama kao simbol potpore Palestini.

Kako bi zaobišli cenzuru na internetu i društvenim mrežama, umjesto palestinske zastave, propalestinci u objavama dijele simbol lubenice. Glavni razlog tome je što ovo voće ima boje palestinske zastave - zelenu, crvenu i crnu, a u Gazi je rasprostanjen i njegov uzgoj.

Društvene mreže ograničavaju, cenzuriraju i brišu sadržaj koji se odnosi na sukob Palestine i Izraela, to jest, u kojima stoji prikaz palestinske zastave, kako bi spriječili širenje lažnih informacija. Korisnici društvenih mreža koji žele iskazati podršku Palestini doskočili su tome tako da umjesto palestinske zastave koriste simbol lubenice. Snažan je to simbol koji je ponovno dobio na važnosti u jeku okupacije Gaze i odmazde Izraela nakon napada Hamasa 7. listopada, a koristi se već godinama. 

 

 

Kako je lubenica postala simobl Palestine?

Lubenica kao simbol Palestine prvi put se pojavila još 1967. godine nakon Šestodnevnog rata kada je Izrael preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom i Gazom, te anektirao Istočni Jeruzalem i zabranio korištenje palestinske zastave.

Početkom 90-ih potpisan je niz sporazuma kojima se pokušao urediti izraelsko-palestinski odnos i tada je Izrael je ukinuo zabranu palestinske zastave.

Pročitajte i ovo Jason Roth pokraj vlastite kuće mora živjeti u kombiju Tužio ga Podstanar odbija plaćati stanarinu, a ono što je napravio šokiralo je vlasnika: "U svoju kuću neću moći još mjesecima!"

Lubenica kao palestinski simbol ponovno se pojavila između 2000. i 2005. godine tijekom palestinskog ustanka kad se moglo vidjeti paletinske borce kako mašu lubenicama prerezanim na pola, prenosi Bussines Insider. A korisnici društvenih mreža prihvatili su i počeli širiri simbol lubenice 2021. tijekom eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa.

Lubenicu kao simbol Palestine prihvatili su i umjetnici nakon što je i njima zabranjivano da u djelima koriste zastavu. Palestinski umjetnik Sliman Mansour kazao je kako su ga izraelski vojnici upozoravali da prestane slikati palestinsku zastavu, a djela bi mi zaplijenili jer je u 80-ima zakonom bila zabranjena čak i upotreba boja palestinske zastave u slikama.

 

  Pročitajte i ovo Ilustracija Uništio stan U kuhalu pripremao drogu, pa zapalio stan: Hitno je prevezen u bolnicu

Godinama kasnije, 2007. godine, umjetnik Khaled Hourani kreirao je djelo "Priča o lubenici" za knjigu pod naslovom Subjektivni atlas Palestine i to djelo poslužilo ja kao predložak i inspiracija mnogim drugim umjetnicima i kreatorima na društvenim mrežama.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene