Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epsteinovi dokumenti

Lista od koje strahuje svijet: "On voli mlađe djevojke, a za njega su organizirali maloljetničke orgije"

Jeffrey Epstein (Foto: AFP)
Jeffrey Epstein (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Princ Andrew i Virginia Giuffre Princ Andrew i Virginia Giuffre Foto: Afp Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell Foto: AFP PHOTO / US DISTRICT COURT FOR THE SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK Princ Andrew i Donald Trump Princ Andrew i Donald Trump Foto: AP Photo/Matt Dunham via Guliver Jeffrey Epstein (Foto: AFP) Jeffrey Epstein (Foto: AFP) Foto: Afp +4 Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell Galerija 1/9 >>
Američka sutkinja Loretta Preska u prosincu je presudila da se dokumenti koji su bili dio slučaja za klevetu Virginije Giuffre protiv Ghislaine Maxwell iz 2015. trebaju objaviti.

Princ Andrew, Bill Clinton, Donald Trump i Stephen Hawking među imenima su koja se spominju u sudskim dokumentima, a odnose se na Ghislaine Maxwell i njezin odnos s Jeffreyjem Epsteinom i navodne žrtve seksualnog zlostavljanja.

Stotine stranica nezapečaćenih dokumenata iz tužbe povezane s optuženim trgovcem ljudima Jeffreyjem Epsteinom javno su objavljene u srijedu. Ovo je prvi set dokumenata koji će biti otpečaćen prema sudskom nalogu od 18. prosinca, a očekuje se da će ih biti više u nadolazećim tjednima.

Pročitajte i ovo Japan nakon potresa - 1 72 kritična sata Panična utrka s vremenom dok se traže preživjeli ispod ruševina: "Moramo skupiti svu preostalu snagu"

Očekuje se da će potpuni dokumenti uključivati gotovo 200 imena, među kojima su i neki od Epsteinovih tužitelja, istaknuti poslovni i javni ljudi i političari.

Jeffrey Epstein (Foto: AFP) Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell (Foto: AP Photo/John Minchillo via Guliver)

Velik dio informacija već je objavljen kroz medijska izvješća i druge sudske postupke, ali ovo je prvi put da su ti dokumenti, predani sudu, objavljeni kroz pravni sustav.

Pročitajte i ovo Automat za naplatu parkiranja Svaka čast Ovaj grad je svojim stanovnicima osigurao besplatan parking i dimnjačarske usluge

Dokumenti sadrže izvatke iskaza Maxwell i Virginije Roberts Giuffre, koja je s princem Andrewom prethodno postigla izvansudsku nagodbu u tužbi za seksualno zlostavljanje. Tu je i iskaz Johanne Sjoberg, koja je u dokumentu opisala kako joj je princ Andrew dodirivao grudi dok ju je fotografirao. Njezina je priča bila javna, ali ovo je prvi put da je njezin iskaz otkriven. Ponekad je radila za Epsteina i rekla je da je on vršio pritisak da povremeno prijeđe svoju razinu udobnosti u davanju seksualnih masaža.

Jeffrey Epstein (Foto: AFP) Princ Andrew i Virginia Giuffre (Foto: Afp)

Sjoberg se u svojem iskazu iz 2016. prisjetila da je Epstein s njom razgovarao i o Billu Clintonu. "Jednom je prilikom rekao da ih Clinton voli mlade, misleći na djevojke", rekla je.

ABC News je ranije izvijestio da se Bill Clinton krije iza naziva "Doe 36" te se spominje se u više od 50 dokumenata. Ghislaine Maxwell potvrdila je da je Clinton putovao Epsteinovim privatnim zrakoplovom, no nije znala koliko puta.

Jeffrey Epstein (Foto: AFP) Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell (Foto: AFP PHOTO / US DISTRICT COURT FOR THE SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK)

U iskazu stoji i kao su jednom, prilikom leta za Manhattan s Epsteinom, Maxwell, Giuffre i princem Andrewom, mlažnjak preusmjerili u Atlantic City, gdje je Epstein predložio odlazak u jednu od kockarnica Donalda Trumpa.

U dokumentima nema dokaza koji bi inkriminirali Trumpa, a svjedokinja je rekla i da je preko Epsteina upoznala i glazbenika Michaela Jacksona i mađioničara Davida Copperfielda, no nije ih optužila za protuzakonito ponašanje, a više puta se spominje i francuski modni agent Jean-Luc Brunel koji je počinio samoubojstvo u pariškom zatvoru 2022. čekajući optužbu za silovanje, prenosi Guardian.

U Giuffre je navodno bila prisiljena na seksualne odnose s nekoliko ljudi, uključujući i guvernera Novog Meksika Billa Richardsona, koji je preminuo prošle godine, a dokumenti također i uključuju svjedočanstvo Alfreda Rodrigueza, Epsteinovog zaštitara koji je preminuo 2015., a kojem je navodno rečeno da sa sobom nosi gotovinu kako bi je dao srednjoškolkama i djevojkama koje su radile s Epsteinom.

Pročitajte i ovo Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Pripazite Sve je više gripe, a nismo se riješili ni korone ni hripavca: Što napraviti u slučaju bolesti i kada posjetiti liječnika?

U nekim izjavama spominje se i Stephen Hawking, koji je navodno "sudjelovao u maloljetničkoj orgiji". Hawking je fotografiran na Epsteinovu otoku u ožujku 2006., kao dio putovanja na znanstvenu konferenciju na susjednom otoku St Thomas. Konferenciju je platio Epstein, a na njoj je sudjelovalo još 20 znanstvenika, prenosi Sky News.

Epstein je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru na Manhattanu u kolovozu 2019. dok je čekao suđenje za optužbe za seksualnu trgovinu ljudima. Maxwell (62) služi kaznu od 20 godina zatvora nakon što je osuđena za pomaganje Epsteinu u vrbovanju i seksualnom zlostavljanju maloljetnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene