Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga otkrila

MUČENJA CIVILA U UKRAJINI Obje strane se iživljavaju nad zatočenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz zabilježena premlaćivanja i elektroškove, Amnesty, nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava, također govori o najmnje osam smaknuća ukrajinskih vojnika.

I Ukrajinski vojnici i proruski separatisti redovito muče zatvorenike i civile, pokazala je istraga koju je proveo Amnesty International i objavio danas.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Uz zabilježena premlaćivanja i elektroškove, Amnesty, nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava, također govori o najmnje osam smaknuća ukrajinskih vojnika.

Izvješće osuđuje i iznude kojima pribjegava Desni sektor čiji se borci bore uz ukrajinsku vojsku na istoku zemlje, a optužuje ih se da muče civile i da od njih i njihovih obitelji iznuđuju novac.

Općenito govoreći, bivši zatvorenici koji su se nalazili u rukama vojske ili pobunjenika kažu da su ih tukli "dok im nisu popucale kosti, da su mučeni uz pomoć struje, udarani, bodeni, vješani za strop ili da im se danima uskraćivao san", kaže se u izvješću.

Porošenko: Ukrajina je u pravom ratu s Rusijom

Kako bi istraga bila dobro utemeljena, organizacija AI ispitala je 33 bivša zatvorenika, od kojih 17 koje su držali separatisti i 16 koji su bili u rukama ukrajinskih snaga, među ostalim i SBU-a, tajne službe. Svi oni bili su zatočeni između srpnja 2014. i travnja 2015.

"Trideset i dva su pričala o premlaćivanjima i drugom ozbiljnom zlostavljanju".

AI je podupro svjedočanstva dodatnim dokazima, "rentgenskim snimkama slomljenih kostiju, liječnikom dokumentacijom, fotografijama udaraca i drugih vrsta ozljeda, ožiljaka i slomljenih zubi".

U Ukrajini poginuli deseci ruskih vojnika, tvrdi oporba

Osim tih dokaza, AI svoje izvješće temelji i na "dokazima objavljenim na društvenim mrežama i člancima u medijima".

Ta "šokantna djela" činile su obje strane, a žrtve su bili i civili.

"Amnesty je otkrio da su dvije strane držale proizvoljno zatočene civile koji nisu počinili nikakve zločine nego su samo bili pristaše one druge strane", kaže izvješće.

John Dalhuisen, dužnosnik Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju kazao je da su civili ponekad bili korišteni kao "valuta za razmjenu" za zatvorenike ali su ponekad bili zatvarani samo zbog drugačijeg mišljenja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene