Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ikona Hladnog rata

Kuba obilježava prvu godišnjicu smrti Fidela Castra: "On je bio najbolji vođa kojeg smo imali"

Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP) Foto: Afp
Kuba u subotu obilježava prvu godišnjicu smrti revolucionarnog vođe Fidela Castroa. Obilježavanje počinje bdijenjem diljem zemlje.

Fidel Castro se smatra za jednu od važnijih političkih figura 20. stoljeća. Izgradio je komunističku državu na pragu SAD-a i branio američka nastojanja da istu obori. Preminuo je 25. studenog prošle godine, u dobi od 90 godina.

Pročitajte i ovo Raul Castro (Foto: AFP) U travnju 2018. Raul odstupa s dužnosti: Kubom će nakon 60 godina vladati netko tko se ne preziva Castro Kuba nije sigurna kako dalje nakon Castrove smrti (Foto: AFP) Malo se toga promijenilo "Oče, ne puštaj moju ruku": Godinu dana nakon njegove smrti nisu sigurni kako dalje

Ikona Hladnog rata, kako ga mnogi nazivaju, posljednjih desetak godina svog života živio je dalje od očiju javnosti. Prijeloman trenutak bila je 2008. godina kada je, zbog lošeg zdravlja, formalno povjerio predsjedništvo svom mlađem bratu Raulu Castru.

Tempo reformi koje je pokrenuo Raul kako bi se ažuriralo zapovjedno gospodarstvo u sovjetskom stilu, odvijale su se neodlučno kao i prije. S druge strane, kubanski odnos s Sjedinjenim Američkim Državama se pogoršavao zbog neprijateljskog stajališta Donalda Trumpa.

Analitičari daju veliki značaj nadolazećem izbornom ciklusu koji započinje u nedjelju glasovanjem i završit će izborom novog predsjednika krajem veljače. Raul Castro je izjavio da će odstupiti na kraju njegova dva uzastopna mandata.

Očekuje se da će se tranzicija dogoditi postupno jer Raul ostaje čelnik Komunističke partije.

"Mi ne znamo kakva će biti naša budućnost", govori Ariadna Valdivia, 45, učiteljica srednje škole. "Raul završava svoj mandat 2018., Fidel je već povijest, i stvarno ne vidim nikakav način poboljšanja stvari", govori.

Fidelova smrt prošle godine bacila je Kubu u devet dana nacionalne žalosti. "Ja sam Fidel" postao je svojevrsna nacionalna pjesma, jer su mnogi kubani obećali ostati vjerni revoluciji koju je vodio 1959.

"On je bio najbolji vođa kojeg smo imali", izjavio je Rene Perez, vozač taksija u Havani, koji odražava osjećaje mnogih Kubanaca kojima fali Fidelovo vodstvo, posebno u vremenima krize..

Općinski izbori u nedjelju, jedini dio izbornog procesa s izravnim sudjelovanjem običnih Kubanaca, za sada pokazuju povezanost građana s Fidelom, iako više nije među živima. Njegovi plakati visjeli su na skupštinama gdje su trebali biti plakati kandidata koji su se kandidirali u posljednja dva mjeseca.

Krajem veljače narod će odabrati nasljednika Castra. Većina očekuje da će to biti prvi potpredsjednik Miguel Diaz-Canel.

Eduard Torres, direktor kubanske nacionalne knjižnice, izjavio je kako je nekoliko političara dobro pozicionirano da postane predsjednik, ali nikada neće postojati još jedan Fidel, te da se zemlja suočila s generacijskom tranzicijom, prenosi Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene