Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovačka i Poljska najavile pomoć

Kremlj osudio slanje borbenih aviona u Ukrajinu i zaprijetio: "Sve će to biti uništeno"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Kremlj je zaprijetio da će uništiti sve borbene zrakoplove koje Ukrajini daju njezini saveznici. Ovaj tjedan su Slovačka i Poljska najavile slanje borbenih aviona MiG-ova Kijevu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov osudio je u petak najavu Slovačke i Poljske o slanju borbenih aviona Ukrajini.

Rekao je da poslani avioni neće utjecati na ishod moskovske "specijalne vojne operacije", već samo "donijeti dodatne nevolje Ukrajini i ukrajinskom narodu".

"Naravno, tijekom specijalne vojne operacije sva će ta oprema biti uništena", dodao je.

Slovačka i Poljska najavile slanje aviona

Slovačka je u petak postala druga zemlja NATO-a koja je obećala Kijevu zrakoplove MiG-29. Slovački premijer Eduard Heger objavio da je njegova vlada odobrila slanje 13 aviona.

Napisao je da se "obećanja moraju održati" i da mu je drago što su drugi odgovorili na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za slanjem više oružja.

Dodao je da će Slovačka također poslati Ukrajini dio svog sustava protuzračne obrane KUB. Inače, slovačka flota prizemljena je prošle godine i Slovačka više ne koristi mlažnjake.

Pročitajte i ovo Obaranje drona Drama na nebu VIDEO Ovako su Rusi srušili američki dron: Vojska objavila snimku sudara iznad Crnog mora

Slanje aviona ranije je najavila i Poljska. Obećala je da će četiri MiG-a 29 biti poslana u nadolazećim danima, ali očekuje se da bi konačan broj poslanih aviona mogao biti i veći.

Ukrajina zatražila oružje

Ukrajina je zatražila od zapadnih zemalja moderne mlažnjake poput F-16, ali zbog dugog vremena obuke vojnika za upravljanje njima, oni se smatraju samo dugoročnim opcijama.

Druge zemlje NATO-a razmatraju slanje zrakoplova iz sovjetske ere poput MiG-ova, za čije upravljanje su obučeni ukrajinski piloti. 

Pročitajte i ovo Dron Naknadno opremljen i naoružan Ukrajinci oborili dron, stručnjak poručio: "Ovo je dokaz da Rusija nije vojna supersila kakvu je svijet očekivao"

Pretpostavljalo se da je na početku ruske invazije Ukrajina imala oko 120 borbeno sposobnih zrakoplova - uglavnom zastarjelih MiG-ova 29 i Su-27.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene