Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedi li toliko?

Kovanicu od dva eura prodaje za 99.000 eura, tvrdi: "Jedinstvena je"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na internetskom oglasniku muškarac prodaje kovanicu od dva eura. Za nju traži 99 tisuća eura. Na posebnoj kovanici prikazuje se gradska vijećnica u Bremenu i kip bremenskog Rolanda. Vrijedi li kovanica toliko, otkriva stručnjak za kovanice.

Zamislite da za dva eura dobijete čak 99 tisuća. Upravo toliko za jednu kovanicu traži prodavač iz njemačke regije Donja Saska, koji ju je oglasio na internetu.

Čovjek je svojom ponudom izazvao pomutnju, a tvrdi da se radi o vrlo rijetkom prigodnom novčiću hanzeatskog grada Bremena. Prikazuje gradsku vijećnicu u Bremenu i kip bremenskog Rolanda – simbole najmanjega njemačkog grada države i dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazne i obećanja Prisjeo mu burek od 400 eura: Kamera je sve snimila, no sada će novac dobiti natrag

Pročitajte i ovo Ilustracija rezultati glasanja Hoćete li imati božićno drvce i kakvo će biti? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Pročitajte i ovo Božićno drvce u Zagrebu za pravi blagdanski ugođaj Počela prodaja borova: Dilema kupaca - odabrati pravo ili umjetno božićno drvce

Posebna kovanica pojavila se 2010. godine u nakladi od 30 milijuna primjeraka, piše portal muenzen.eu, a prenosi Fenix Magazine. Vrijednost kovanice portal procjenjuje na samo tri eura. 

Od kuda ova cijena?

Prema procjenama stručnjaka, čak i najvrjedniji poznati novčić od dva eura s likom Grace Kelly vrijedi tek nešto više od 3000 eura. Može li onda cijena bremenske kovnice biti opravdana? Prema riječima vlasnika, da. Jer je to "monometalna varijanta". Umjesto uobičajene legure nikal-bakar-mjed, kovanica je izrađena od jednog metala pa je to čini čistom.

Ostale su ponude na malim oglasima maksimalno 450 eura ili po dogovoru. Čak i na službenim prodajnim mjestima, kao što je tvrtka za trgovanje kovanicama MDM, prigodni novčić košta tek 12,99 eura. I zasigurno je blistavo čist i nije tako izgreban kao primjerci u malim oglasima.

Pročitajte i ovo Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta

Međutim, prema riječima vlasnika, njegova je kovanica od 2 eura jedinstvena.

"Dosad nije pronađen nijedan drugi primjerak", tako opisuje jedinstvenu ponudu na platformi.

Pročitajte i ovo Ilustracija u Prištini "Možda primamo pravi, a možda i lažni novac. Sve je to isto": Zemlja preplavljena krivotvorenim kovanicama eura

Stručnjak tvrdi: Ponuda je kriminalna

Michael Becker, predsjednik strukovnog Udruženja njemačkih trgovaca kovanicama, već je upoznat s tom kovanicom Bremenske kovnice. No upozorava i na astronomsku ponudu. Njegovi kolege iz branše vrijednost bi procijenili na najviše 1000 eura.

"Cijene koje se ovdje naplaćuju u najmanju su ruku nemoralne, ako ne i kriminalne!" ljutito kritizira Becker.

Pročitajte i ovo Krivotvorene kovanice kuna i eura - 5 NABAVIO IH ONLINE Kupio lažne kovanice kuna i eura pa ih išao zamijeniti: Zaradio kaznenu prijavu

Pročitajte i ovo Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

Preko fotografije koja je priložena u oglasu ne može se zaključiti je li kovanica doista jedinstvena ili je kemijski tretirana, je li posrebrena, ili na neki drugi način obrađena.

"Uz cijenu od gotovo 100.000, ovu kovanicu nikako ne biste trebali kupiti", poručio je Michael Becker.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene