Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je Nicholas Rossi?

Očajni pokušaji da izbjegne suđenje: Muškarac optužen za silovanja lažirao smrt, njegov novi plan je još biziarniji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Muškarac optužen zbog nekoliko slučajeva silovanja i seksualnog napastovanja u Americi već je u nekoliko navrata pobjegao u Škotsku i Irsku kako bi izbjegao suđenje za počinjene zločine. Objavio je lažne osmrtnice te tvrdi da je sam žrtva zamjene identiteta.

U američkoj saveznoj državi Utah traje suđenje muškarcu zbog više optužbi za silovanje.

Škotski sud u kolovozu 2023. odredio je da se 36-godišnjem muškarcu nastavi suđenje u SAD-u gdje je optužen za silovanje koje je navodno počinio 2008. godine u gradu Oremu, u blizini Salt Lake Cityja. Optužen je i za još jedno silovanje u okrugu grada. Prema informacijama škotskog suda, optuženi se predstavio kao Nicholas Alahverdian.

Nakon što je uhićen 2021. predstavio se kao siroče iz Škotske koje nikad nije bilo u SAD-u. No istražitelji tvrde da se radi o Amerikancu koji je pobijegao u Irsku i Škotsku kako bi izbjegao suđenje zbog optužbi koje su protiv njega podignute te da je čak lažirao vlastite osmrtnice.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Na suđenju ovoga tjedna u Uti muškarac se predstavio kao Englez imenom Arthur Knight Brown. Pričao je britanskim naglaskom te naveo datum rođenja u britanskom formatu, drugačiji od onog koji je poznat istražiteljima. 

Suđenju u Americi, gdje je istražiteljima poznat pod imenom Nicholas Rossi, prisutvovao je putem videa, a na licu je nosio masku za kisik, piše CNN. Nije imao svog pravnog zastupnika.

 

 

Modus operandi

Muškarac je prethodno već osuđivan zbog seksualnih prijestupa u državi Ohio, a postoje i policijski zapisi o mogućem seksualnom uznemiravanju, napadima i otimici i u drugim državama, stoji u izviješću iz 2020. godine na temelju kojeg je državni inpektor Ute zatražio Rossijevo uhićenje.

Svoje žrtve je, kako navode sudski zapisi, pozivao na druženje nakon što bi ih upoznao putem društvenih mreža. Tijekom druženja počeo bi ih neprimjereno dirati i prisiljavati na seks, a ako su htjele otići, prijetio bi im samoubojstvom i silovanjem.

Pročitajte i ovo Madeleine McCann Novo otkriće Procurili sudski spisi: Otkriven stravičan zločin navodnog otmičara malene Maddie

On je žrtva

Tijekom 2020. lažirao je dvije svoje osmrtnice prema kojima su umrli Nicholas Alahverdian, a nekoliko mjeseci kasnije i Nicholas Rossi.

"Različite uključene države dijele općenito mišljenje da je Nicholas Rossi živ i da je pokušo lažirati vlastitu smrt", navedeno je u sudskim dokumentima.

Osumnjičeni niječe da je počinio zločine za koje je optužen te čak i da se zove Nicholas Rossi. Tvrdi da je žrtva zamjene identiteta, a optužio je istražitelje da su ilegalno došli u posjed njegovih otisaka prstiju, dok je ležao bolestan u bolnici zbog koronavirusa u Glasgowu.

Također je izjavio da ga je netko tetovirao bez njegova znanja kao odgovor na tvrdnju škotskoga suca da Rossi ima prepoznatljive tetovaže na tijelu.  

Pročitajte i ovo Ilustracija Vožnja u zimskim uvjetima Ovo vam može spasiti život: 6 savjeta kako najsigurnije voziti po snijegu i ledu

Na saslušanju o jamčevini iz 2022. tužitelj ga je predstavio kao Nicholasa Rossija koji u Americi govori američim naglaskom, da ga obitelj njegove supruge poznaje kao Nicholasa Browna dok je u bolnici u Glasgowu registriran pod imenom Arthur Winston Brown.

"Nama se predstavlja kao Arthur Knight, ali medicinsko osoblje i druge osobe prepoznaju ga kao Nichlasa Rossija", rekao je tada tužitelj nakon čega je optuženik rekao da "to nije istina".

Sljedeće saslušanje u Uti zakazano je 26. siječnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene