Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seul o potapanju Cheonana

Južna Koreja: Korvetu nam je potopila Sj. Koreja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja objavila je cjelovito izvješće o potapanju južnokorejske korvete u kojemu odgovornost za to pripisuje Sjevernoj Koreji, želeći tako ukloniti 'neutemeljene' sumnje.

Korveta Cheonan potonula je 26. ožujka nakon jednog od najtežih incidenata od prekida korejskog rata, u kojemu je život izgubilo 46 južnokorejskih mornara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokazala istraga Južnokorejci: Sjevernokorejski torpedo potopio korvetu Slika nije dostupna Sj. Koreja opovrgava umiješanost Južna Koreja: Brod vjerojatno potopio torpedo

Međunarodna istraga je koncem svibnja zaključila da je potapanje uzrokovao torpedo ispaljen sa sjevernokorejske podmornice, ali komunistička Sjeverna Koreja i dalje odbacuje sve optužbe.

Cjelovito izvješće južnokorejskog ministarstva obrane na 300 stranica upućuje na rezultat međunarodne istrage po kojemu je korvetu doista potopio sjevernokorejski torpedo.

No mnogi Južnokorejci su sumnjičavi prema zaključcima međunarodnog istražnog povjerenstva. Po anketi Instituta za mir sveučilišta u Seulu, tek tri od deset Južnokorejaca imaju povjerenja u zaključke međunarodne istrage u kojoj su sudjelovali stručnjaci iz SAD-a, Švedske, Australije, Velike Britanije i Južne Koreje.

>> Južna Koreja iznijet će slučaj broda Cheonan pred Vijeće sigurnosti UN-a

Ovo izvješće u kojemu se iznose tehnički podatci i dokazi u prilog tezi o torpediranju objavljeno je kako bi 'Korejce i međunarodnu zajednicu upoznalo s istinom i uklonilo svaki nesporazum i sumnju', komentiralo je ministarstvo obrane. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene