Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginuli mornari

Južna Koreja iznijet će slučaj broda Cheonan pred Vijeće sigurnosti UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja će iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a slučaj eksplozije i potonuća broda južnokorejske mornarice Cheonan 26. ožujka, kad je poginulo 46 mornara, priopćeno je iz ureda predsjednika Južne Koreje Lee Myung-baka.

Predsjednik Lee Myung-bak u ponedjeljak će održati govor o tom incidentu, kazao je glasnogovornik Lee Dong-kwan. ‘Predsjednik će predstaviti okvir mjera koje poduzimamo mi sami i onih koji poduzimamo u suradnji s međunarodnom zajednicom... On će, također, govoriti o planu da cijeli slučaj iznesemo pred Vijeće sigurnosti UN-a’, rekao je glasnogovornik. Službeni Seoul prošlog je tjedna objavio nalaze istrage koja je zaključila da je sjevernokorejska podmornica torpedirala korvetu Cheonan. U eksploziji i potonuću broda poginulo je 46 južnokorejskih mornara.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

>> Koreje prijete prekidom primirja

Washington je pozvao na ‘međunarodni odgovor’ nakon tog incidenta, ali nije specificirao kako bi točno taj odgovor mogao izgledati. Međunarodni odgovor mogao bi podrazumijevati i nove sankcije Vijeća sigurnosti UN-a režimu u Pjongjangu, ali se tome protivi Kina, a mogao bi biti i izjava osude Ujedinjenih naroda.

Protiv Sjeverne Koreje već je na snazi niz sankcija zbog nuklearnih i raketnih testova koje je ta zemlje provela u proteklih nekoliko godina. Južna Koreja uporno naglašava kako neće vojno odgovoriti na poteze Sjeverne Koreje, svjesna da bi to potpuno rastjeralo strane investitore, nervozne zbog rastućih napetosti na podijeljenom korejskom poluotoku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene