Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testiranja gotovih proizvoda

Konjsko meso: Zatvorene tri tvornice, U Britaniji tri osobe uhićene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 12 zemalja otkriveno je da je pod deklaracijom goveđeg mesa bilo i do 100 posto konjetine. Večeras su u Velikoj Britaniji uhićene tri osobe, a dvije tvornice za preradu mesa su zatvorene.

I u Francuskoj je zatvorena jedna tvornica. Europska komisija svim je članicama naredila DNK testiranja gotovih proizvoda od govedine, ali i uzoraka u klaonicama. Francuska istraga o tome kako je diljem Europe konjsko meso dospjelo u gotova jela s govedinom pokazala je da je francuska firma Spanghero konjetinu prodavala pod govedinu, objavile su u četvrtak vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon opsežne istrage Razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom, 66 uhićenih Slika nije dostupna Klaonica u Marseillu Ubili 4700 konja: 26 uhićenih zbog trgovine konjskim mesom

>> U konjetini uvezenoj u Francusku pronađen fenilbutazon

"Čini se da je prvi član toga lanca označavanja mesa kao govedine bio Spanghero", rekao je Benoit Hamon, ministar za prava potrošača na konferenciji za novinare. Sjedište Spanghera je na jugozapadu zemlje u mjestu Castelnaudryju.

"Istraga je pokazala da su u Spangheru znali kako bi meso s oznakom govedine moglo biti konjsko. Postojala je snažna sumnja", rekao je i dodao kako Spanghero nije mogao ne uočiti da je meso u pitanju znatno jeftinije od govedine.

U priopćenju izdanome e-mailom Spanghero je zanijekao te optužbe i objavio kako je čvrsto vjerovao da je meso goveđe.

Ministar poljoprivrede Stephane Le Foll rekao je kako vlada razmišlja o tome da Spangheru ukine dozvolu za rad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene