Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najizravnije javne optužbe

Kolumbija optužila Venezuelu: Podupirete ljevičarske pobunjenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumbija je u četvrtak optužila vladu venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza da podupire kolumbijske ljevičarske pobunjenike koji prelaze granicu između dviju država kako bi pronašli utočište u Venezueli.

Riječ je o dosad najizravnijim kolumbijskim optužbama protiv Chaveza, kojeg su kritičari i ranije sumnjičili da podupire kolumbijsku ljevičarsku gerilu. Te će optužbe dodatno ugroziti ionako loše odnose između dviju zemalja koji su zapali u krizu pošto je Kolumbija dopustila SAD-u korištenje svojih vojnih baza, što je Chavez proglasio prijetnjom venezuelanskoj nacionalnoj sigurnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sukob s Kolumbijom? Chavez se sprema za rat Slika nije dostupna Zbog suradnje s SAD-om? Venezuela zamrzava odnose s Kolumbijom

Kolumbija sada tvrdi da ju ugrožavaju marksistički pobunjenici kojima Venezuela pruža utočište. 'Razlog pogoršanja odnosa između dviju zemalja je stalna i trajna tolerancija Venezuele prema nazočnosti terorista na njezinu teritoriju', rekao je kolumbijski ministar obrane Gabriel Silva.

Kolumbijski dužnosnici i ranije su privatno izjavljivali da pripadnici gerilskih skupina poput FARC-a i ELN-a imaju baze u džungli na venezuelanskoj strani granice, ali u četvrtak je po prvi put kolumbijska vlada javno iznijela te optužbe tvrdeći da ima dokaze za to. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene