Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica za RTS

'To što volim Thompsona, ne znači da odobravam 'Za dom spremni''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za Radioteleviziju Srbije (RTS) govorila je o potpisivanju deklaracije sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem te o odnosima Hrvatske i Srbije općenito.

U opsežnom intervjuu za RTS, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pojasnila je, na pitanje voditelja, zašto voli glazbu Marka Perkovića Thompsona.

Pročitajte i ovo Med - 4 "To je prevara" Hrvati među najslabije educiranima i ne čitaju deklaracije: "Samo uvoze lošu robu, mi smo kontejner Europske unije" Slika nije dostupna Stišavanje histerije Josipović u otvorenom pismu Grabar Kitarović predložio rješenje spora sa Srbijom

"Nadam se da ćemo raščistiti to i neke elemente koji su sporni. Ako slušam Tompsona, to ne znači da odobravam bilo kakve pozdrave iz prošlosti kao što je "Za dom spremni" ili bilo što što se argumentira Tompsonovim pjesmama, gdje nisam vidjela dokaze. Ono što ću uvijek isticati, jest zdrav patriotizam, koji znači voljeti i poštivati svoje i ni na koji način ne ugrožavati i ne ponižavati tuđe", rekla je hrvatska Predsjednica.

Jedna od brojnih tema u intevjuu bila je blokada Srbije u pregovorima s Europskom unijom oko zatvaranja poglavlja 23. Voditelja je zanimalo je li tu bila riječ o istim "dječjim bolestima kao kad je i svojevremeno Slovenija blokirala Hrvatsku".

"Po meni i po onome što čujem iz Hrvatske vlade nije riječ o blokadi. Hrvatska nema namjeru blokirati Srbiju. Ono na čemu ćemo inisistirati jest puno ispunjavanje kriterija za pristupanje EU, kako onih iz Kopenhagena i Madrida, tako i kriterija iz asocijacije i pridruživanja. Naravno bilateralna pitanja, kako smo to argumentirali, kad je Hrvatska bila država kandidat, ne mogu biti uvjet za članstvo. Držim da paralelno uz proces pristupanja Srbije EU, možemo rješavati naša bilateralna pitanja. Ona jesu kriteriji iz procesa za stabilizaciju i pridruživanje. Mislim da smo dovoljno odogovorni da ih komentiramo i radimo na njihovom rješavanju, a ne da jedni druge ucjenjujemo", odgovorila je Grabar Kitarović.

Tema je bila i srpska manjina u Hrvatskoj te nedavni posjet RTS-a selu između Knina i Sinja, u kojem nema niti struje, a hrvatska predsjednica je upitana za mišljenje o tome da za srpsku manjinu u Hrvatskoj nije dovoljno učinjeno.

"Ne bih se složila sa vama da nije puno učinjeno. Srpska manjina ima tri zagarantirana zastupnika u Hrvatskom saboru, bez obzira na broj glasova. Postoje vijeća nacionalnih manjina na lokalnoj razini, imate zamjenike župana, gradonačelnike. Pitanje životnog standarda, struje, posla, održivog razvoja su pitanja koja muče i većinski hrvatski narod, ali i ostale manjine u Hrvatskoj. To su pitanja uređenja države o kojima neprestano govorim. Trebamo urediti život u Hrvatskoj, da nam naši mladi ostaju ovdje, bez obzira da li su oni hrvatske, srpske ili neke druge nacionalnosti. Pitanje zapošljavanja, mirovina, socijalne i zdravstvene pomoći ljudima, koji ne mogu brinuti o sebi", pojasnila je hrvatska predsjednica.

Obzirom na nedavne nesuglasice na relaciji Beograd-Zagreb, voditelj je istaknuo činjenicu da iznenađuje trenutak u kojem se potpisuje Deklaracija.

"Ne bih rekla da iznenađuje ovaj trenutak, jer mi o tome razgovaramo već neko vrijeme. Mislim da su nedavne nesuglasice možda proizvod toga da dovoljno ne razgovaramo direktno, ali predsjednik Vlade Vučić i ja želimo da naš slijedeći susret u ponedeljak, u Republici Hrvatskoj i u Republici Srbiji, zaista bude povijesni. Želim da se ovog puta ne broji tko je koga koliko puta izljubio, već da brojimo to koliko smo učinili za svoje države i narode", poručila je Grabar Kitarović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene