Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zec od žada

'Bitka' za Mjesec: Lansirali vlastiti rover za istraživanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je lansirala svoju prvu letjelicu s istraživačkim vozilom na Mjesec. Ako uspiju, postat će treća zemlja na svijetu koja je osvojila Mjesec. Ključni je ovo korak u ambicioznom svemirskom programu Pekinga.

Prema pekinškom centru za zračni prostor raketa je ušla u zemljinu orbitu. Objavljujem da je lansiranje bilo uspješno', riječi su Zhang Zhenzhonga, direktora kineske baze za lansiranje satelita.

Pročitajte i ovo Screenshot Okupili obitelj i prijatelje VIDEO Zabava otkrivanja spola djeteta pretvorila se u strašnu tragediju: Krikove oduševljenja brzo je zamijenio užas Slika nije dostupna Letjelica New Horizons stigla do Jupitera

Kineska raketa je poletjela, a na Mjesec bi trebala stići kroz petnaestak dana. Nakon slijetanja iskrcat će daljinski upravljano vozilo. Taj rover od 120 kilograma nazvan je Zec od žada po drevnom kineskom mitu o zecu koji živi na Mjesecu. Zec bi trebao istraživati uzorke tla, a radit će tri mjeseca. Maksimalna mu je brzina 200 metara na sat.

VIDEO Filmaš objasnio zašto snimka slijetanja na Mjesec ne može biti lažirana!

'Fotografije će odmah biti poslane i pokazat ćemo ih javnosti nakon analize. San je znanstvenika sudjelovati u ovakvoj misiji. Amerika, bivši SSSR, sada Rusija i Europska svemirska agencija predane su ovakvoj misiji', kaže zamjenik voditelja misije Yin Hejun.

Amerikanci nisu presretni. NASA-ini znanstvenici strahuju da će kineska misija ugroziti njihovo istraživanje Mjeseca. Kina na svoj svemirski program troši milijarde. Prije tek 10 godina poslali su prvog astronauta u svemir, a sada planiraju do kraja ovog desetljeća imati svoju svemirsku stanicu.

Ljudska noga nije stala na Mjesečevu površinu već 41 godinu. Kinezi planiraju svog astronauta poslati nakon 2020. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene