Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Letjelica New Horizons stigla do Jupitera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mala svemirska letjelica New Horizons na svojem je putu prema Plutonu stigla danas do Jupitera. Zahvaljujući njegovoj gravitaciji dobila je ubrzanje zbog kojega će njezino putovanje, koje je trebalo trajati 12 godina, trajati tri godine manje.

Tijekom prolaska pokraj Jupitera, kojem je najbliži bio danas ujutro, na udaljenosti od 2,3 milijuna kilometara od površine golemog planeta, New Horizons će fotografirati Jupiter i njegove mjesece, koji su bili u središtu zanimanja u međuvremenu ugasle misije letjelice Galileo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Početak istraživanja VIDEO: Kineski satelit sletio na Mjesec Slika nije dostupna 'Novi Horizonti' leti prema Jupiteru

Poseban interes poklonit će se Europi, golemom Jupiterovom mjesecu na kojem postoji velika vjerojatnost
ispodpovršinskog oceana slane vode.

Problemi s antenom na Galileu onemogućili su znanstvenike u dobivanju većeg broja fotografija visoke rezolucije s Europe, čija je površina ravna, glatka i zaleđena. 

Znanstvenici se nadaju da će infracrveni senzori na površini otkriti znakove mora skrivenog ispod nje.

"Nadam se da ćemo dobiti prave odgovore o površini tog oceana", rekao je Bill McKinnon sa sveučilišta Washington u St. Louisu.

Mogućnost postojanja oceana  povećava izglede za postojanje života na tom mjesecu. 

Pokazalo se da u sličnim staništima na Zemlji, kao što su ona ispod ledenih pokrivača na Antarktiku i Arktiku, život buja, rekao je biolog mora sa sveučilišta Berkely u Kaliforniji Jere Lipps.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene