Obavijesti Video Pretražite Navigacija
138,6 milijardi dolara

Kina najavila povećanje vojnog proračuna za oko 7 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je objavila u subotu da će ove godine povećati svoj vojni proračun za oko 7 posto, javljaju mediji.

To će povećanje iznositi 1,3 posto kineskoga BDP-a, rekao je glasnogovornik Svekineskoga narodnoga kongresa Fu Ying na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države

Prošle godine Kina je najavila da planira vojni proračun od 138,6 milijardi dolara pokazujući godišnje povećanje od 7,6 posto.

Troškovi obrane za 2016. bit će objavljeni u nedjelju, na početku godišnje plenarne sjednice kineskog parlamenta.

Kineska objava povećanja vojnog proračuna dolazi u vrijeme teritorijalnog spora u Južnome kineskome moru gdje Kina polaže pravo na otočje na koje prava polaže i nekoliko drugih zemalja.

Članovi Trumpove administracije rekli su da bi tenzije u regiji mogle voditi konfliktu između Kine i SAD-a.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je predložio da se sljedeće godine za oko 10 posto poveća vojna potrošnja.

Analitičari očekuju da će Kina objaviti isto povećanje, no Fu je u subotu rekao: "Mi smo zemlja u razvoju. Postoji velika razlika u mogućnostima između Kine i SAD-a".

On je dodao da će sve veća sposobnost Kine pomoći da se održi mir i stabilnost u regiji (Južnom kineskom moru), ne obratno". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene