Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit APEC-a

Kina i Južna Koreja dogovorile slobodnu trgovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama sletio je u ponedjeljak rano ujutro u Peking uoči summita azijsko-pacifičkih vođa u kineskom glavnom gradu, gdje su Kina i Južna Koreja već dogovorile međusobnu slobodnu trgovinu.

Obama se u Pekingu pridružio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, japanskom premijeru Shinzou Abeu i australskom premijeru Tonyju Abbottu koji su stigli tijekom vikenda, kao i ostalim političkim vođama APEC-a - organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju - koji će razgovarati u ponedjeljak i utorak.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin i Xi Jinping sastali su se u Pekingu Stigao u Peking Putin zacementirao dobre veze s Kinom: "Razvijamo duboko prijateljstvo i suradnju"

Na marginama sastanka američki predsjednik će se susresti s premijerom Abbottom i indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom, a očekuje se i bilateralni susret s kineskim predsjednikom Xi Jinpinom u srijedu.

Jedna od ključnih tema tijekom regionalnog foruma će biti trgovina, a Sjedinjene Države i Kina očekuju da se ustraje na sporazumima o konkurenciji, odnosno poslovnom nadmetanju. Tijekom sastanka na ministarskoj razini, u subotu, članice APEC-a bi trebale dogovoriti proširenje područja slobodne trgovine FTAAP na pacifičke zemlje, prenosi Dpa.

Reuters javlja da su kineski i južnokorejski čelnici uoči summita u ponedjeljak izjavili da su dvije zemlje "učinkovito", zaključile sporazum o slobodnoj trgovini koje će ukloniti ili znatno smanjiti prepreke za trgovinu i ulaganja između dviju trgovinskih divova.

Sporazum je uslijedio nakon više od dvije godine pregovora između dvaju susjeda koji su se složili da međusobno otvore tržišta, iako postoji opasnost da prijedlog neće biti podržan u južnokorejskom parlamentu.

APEC je međuvladin forum čije su članice 21 država ili regija, a nastoji promicati održivi rast i gospodarske integracije te smanjiti trgovinske prepreke diljem azijsko-pacifičke regije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene