Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječ stručnjaka

Kim Jong Un se boji i nije lud: Ohrabren primjerima, povećava vojne kapacitete

Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp
Kim Jong Un povećava vojne kapacitete Sjeverne Koreje jer se "boji da ne bi završio kao Sadam Husein ili Moamer Gadafi" koji su kažnjeni jer su prkosili SAD-u, tvrdi stručnjak za nuklearnu politiku.

Jeffrey Lewis s Instituta za međunarodne studije Midddlebury u Montereyu u Kaliforniji smatra da Kim Jong Un nastavlja razvijati nuklearno naoružanje u očajničkom pokušaju da suzbije nadmoć SAD-a te da ga ohrabruju primjeri poput Iraka i Libije.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron kako bi se trebala braniti europa? Macron ima novu ideju i ponovo je razbjesnio javnost: "Europa bi mogla umrijeti" Kim Jong Un jačaju naoružanje Kim Jong Un nadgledao ispaljivanje iz višecjevnih raketnih bacača

"Mislim da se boji da ne završi kao Sadam Husein ili Moamer Gadafi. Boji se da njemu ne napravimo to što smo učinili njima i odlučio je da je nauklearno oružje najbolji način da to izbjegne", smatra Lewis.

Naglasio je da zbog toga SAD i imaju poteškoće u uvjeravanju sjevernokorejskog čelnika da bi potpora sporazumu o nuklearnom oružju, nakon invazije na Irak 2003. godine, za Sjevernu Koreju bila korisna.

"Kako možete uvjeriti ljude u Sjevernoj Koreji da nakon što se potpiše sporazum neće završiti kao Sadam. Jer Sadam je surađivao, a SAD su svejedno tražile oružje za masovno uništenje i izvršile invaziju na Irak.  Pjongjang moramo uvjeriti da ih nećemo napasti ako odustanu od nuklearnog programa".

Dodao je kako Kim Jong Un čini sve kako bi se zaštitio jer "nije lud".

"On nije lud. Uspostavio je kontrolu nad zemljom na vrlo efektivan i nemilosrdan način. On radi strašne stvari zato da bi se zaštitio, a to nam nešto govori i o kredibilitetu sjevernokorejskih nuklearnih testiranja. Da sam ja Kim Jong Un i ja bih htio nuklearno oružje".

Kako bi bolje pojasnio odnose izmđu dviju država stručnjak za nuklearnu politiku povukao je paralelu s Kinom koja je u listopadu 1964. godine testirala svoju prvu nuklearnu bombu.

"Tada smo ušli u ured Lyndona Johnsona i rekli: "Kinezi namjeravaju testirati nuklearno oružje", a on je rekao: "To je zastrašujuće!". Ali da smo mi tada rekli "Ne ne ne, to je sjajno. Ovo će stvarno poboljšati kinesku sigurnost" tada bi Kina promijenila svoju vanjsku politiku - ona bi bila antisovjetska i proamerička i mi bi s njima imali izvrsne diplomatske odnose". 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene