Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DESET GODINA OD SMAKNUĆA DIKTATORA

Analitičar CIA-e priznao: "Sve što smo znali o Sadamu Huseinu bilo je pogrešno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nemamo nikakve veze s (Osamom) Bin Ladenom i nemamo oružje za masovno uništenje ... niti smo bili ikakva prijetnja našim susjedima. No, američki predsjednik (George W. Bush) kazao je da Irak želi napasti njegovog tatu i rekao da smo imali 'oružje za masovno uništenje'", kazao je Sadam Husein na ispitivanju.

Analitičar CIA-e John Nixon u svojoj je novoj knjizi otkrio nepoznate detalje u iračkom diktatoru Sadamu Huseinu. Nixon je sudjelovao u ispitivanju Sadama nakon njegova spektakularnog uhićenja u prosincu 2003. godine.

Pročitajte i ovo Curenje plina u Sjevernom toku Tri mjeseca prije eksplozije "CIA je sve znala!": Nizozemska obavještajna služba otkrila dosad skrivene detalje o sabotaži Sjevernog toka Aleksandar Vučić Povezanost s klanom Vučić: "Tekst u New York Timesu je poruka da me CIA gleda i prati." Dobio je brutalan odgovor

Na pitanja isprva nije htio odgovarati već je Nixonu uputio niz protupitanja: "Tko ste vi? Jeste li vojna obavještajna služba? Mukhabarat (civilna obavještajna služba)? Odgovorite mi. Predstavite se!". Podsjetimo, Sadam Husein uhićen je u zemunici u podrumu jedne farme u gradu Adwaru, udaljenom 15-ak kilometara od njegova rodnoga grada Tikrita. Američki su ga vojnici pronašli kako se tamo skriva, odrpan i s umjetnom bradom, i uhitili su ga bez ikakva otpora.

Nixon je u knjizi ustvrdio kako je ispitivanje Sadama Huseina "okrenulo sve naše pretpostavke naglavce". Nakon što su ga izvijestili da je diktator uhvaćen, Nixon je pomogao u identifikaciji: izvijestio je vojne časnike kako Sadam ima plemenske tetovaže na desnoj ruci i zglobu te ožiljak od metka na lijevoj nozi. Nakon što je Sadam sa sigurnošću identificiran, prevezen je u Bagdad, gdje je potom s njime provođen niz razgovora.

Nixon je napisao kako je ostao impresioniran Sadamovom pojavom: "Bio je visok i čvrsto građen. Nije se mogla zanijekati njegova karizma. Čak i kao zatvorenik, zračio je samopouzdanjem".

Na pitanja isprva nije htio odgovarati već je Nixonu uputio niz protupitanja: "Tko ste vi? Jeste li vojna obavještajna služba? Mukhabarat (civilna obavještajna služba)? Odgovorite mi. Predstavite se!".

Nixon je inzistirao na odgovorima i istini o Sadamovom režimu, a posebno o oružju za masovno uništenje, koje je bilo povod za napad. "Pronašao si izdajicu koji vas je doveo do Sadama Huseina. Ne postoji li onda i neki izdajnik koji bi vam mogao reći gdje je oružje za masovno uništenje?", odbrusio je Sadam. Dodao je da su Amerikanci hrpa neukih huligana koji ne shvaćaju Iračane i došli su u Irak s namjerom da ga unište.

"Irak nije teroristička zemlja", rekao je on. "Nemamo nikakve veze s (Osamom) Bin Ladenom i nemamo oružje za masovno uništenje ... niti smo bili ikakva prijetnja našim susjedima. No, američki predsjednik (George W. Bush) kazao je da Irak želi napasti njegovog tatu i rekao da smo imali 'oružje za masovno uništenje'."

Opetovano je isticao kako Irak nikad nije razmišljao o upotrebi oružja za masovno uništenje. "O tome se nije ni raspravljalo. Koristiti kemijsko oružje protiv svijeta? Postoji li uopće netko s fakultetskom diplomom tko bi to stvarno učinio? Zašto bismo uopće koristili takvo oružje kad ono nije bilo korišteno protiv nas?"

Nixon je kazao kako to nije bilo ono što su očekivali čuti. Upitan zašto bi Amerika tako pogriješila, Sadam je odgovorio: "Duh slušanja i razumijevanja nije bio tamo - a ne bih ni sebe isključivao iz krivice za to". Na iduće Nixonovo pitanje, o zloglasnom korištenju kemijskog oružja u kurdskom gradu Halabji tijekom rata s Iranom, Sadam je pobjesnio. "Ne bojim se ni vas ni vašeg predsjednika. Učinit ću ono što moram da bih obranio svoju zemlju! Ali nisam donio tu odluku."

Nixon je ustvrdio kako to nije bila jedina stvar koja ga je iznenadila. Tijekom godina u kojima je proučavao Sadama (prije njegova uhićenja) nikad nije posumnjao u informacije da ga je očuh zlostavljao, što su mnogi eminentni psihijatri koji su ga analizirali isticali kao razlog njegovoj agresivnosti i okrutnosti te želji za posjedovanjem nuklearnog oružja.

Ipak, tijekom ispitivanja Sadam je te prepostavke okrenuo naglavce i kazao kako mu je očuh bio naljubazniji čovjek kojeg je ikad poznavao: "Ibrahim Hasan - Bog ga blagoslovio. Ako bi imao tajnu, podijelio bi je sa mnom. Bio sam mu draži nego njegov vlastiti sin Idham".

CIA-in profil Sadama kao čovjeka koji vlada zemljom željeznim stiskom pokazao se potpuno pogrešnim. Iz ispitivanja koja je proveo Nixon iskristaliziralo se kako je bio nezainteresiran za to što radi njegova vlada, nije imao pravi plan za obranu niti je mogao shvatiti razmjere nadolazeće oluje. Također, kategorički je odbio optužbe da je upleten u teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. "Pogledajte tko je bio uključen. Iz kojih su zemalja došli? Saudijske Arabije. A je li njihov lider Muhamed Atta bio Iračanin? Ne. Bio je Egipćanin. Zašto mislite da sam bio uključen u napade?"

Jedini put kad je pokazao ikakve emocije bilo je pri spominjanju njegovih kćeri, Rane i Raghid. Oči su mu postale suzne i glas mu je zadrhtao. "Strašno mi nedostaju. Imao sam prekrasan odnos s njima. Jako smo se voljeli." Dodao je i kako je ponosan i na svoje okrutne sinove Udaya i Qusaya, ali bio je svjestan njihovih nedostataka, zbog kojih ih je, kaže, ponekad trebalo kazniti, prenosi Daily Mail.

Uday mu je bio poseban problem. Kazao je kako je bio bijesan kada je saznao da njegovu flotu luksuznih vozila, Bentleyje, Jaguare i Mercedese, u garaži čuva Republička garda. "Kakvu poruku smo time slali iračkom narodu, koji je morao trpjeti pod sankcijama?"

Sadamu Huseinu suđeno je i pogubljen je 2006. godine. Nixon je istaknuo kako ne želi implicirati da je bio nevin. "Bio je nemilosrdni diktator koji je uvukao svoju zemlju u kaos i krvoproliće. No, ostarjeli i razvlašteni despot ne može biti opravdanje za uzaludni angažman naših hrabrih muškaraca i žena u uniformi te za uspon Islamske države."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene