Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajina zabrinuta

Kijev optužuje: OESS otkriva naše položaje drugoj strani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kijev je u utorak optužio međunarodne promatrače za otkrivanje položaja ukrajinskih vojnika na istoku zemlje, a promatrači su objavili da nisu uočili nikakvo povlačenje teškog oružja iz sigurnosne zone dogovorene sporazumom o prekidu vatre.

"Ukrajina je zabrinuta izvješćima da pojedini članovi Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) u Donbasu otkrivaju informacije o položaju ukrajinske vojske", rekao je u Kijevu glasnogovornik Nacionalnoga sigurnosnog vijeća Andrij Lisenko.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Vladimir Zelenski Nova smjena Zelenski smijenio šefa odjela tajne službe: Otkriveno što je učinila njegova supruga

Dan prije ukrajinsko ministarstvo obrane optužilo je OESS za otkrivanje osjetljivih informacija ruskim časnicima. Kao dokaz navedeno je zadnje izvješće OESS-a za zajedničko rusko-ukrajinsko povjerenstvo o teškom topništvu i tenkovima na području Karlivke, sela koje je u rukama ukrajinske vojske.

Kijev optužuje da 80 posto OESS-ove misije čine Rusi i da su mnogi od njih bivši obavještajci. Te je optužbe odmah opovrgnula Cathie Burton iz OESS-a napisavši na Twitteru da je od 17 promatrača samo jedan Rus.

Promatrači iz OESS-ove misije objavili su prošli tjedan izvješće o topničkom napadu na školu u Donecku u kojem su ubijena dva dječaka. Nisu teretili nijednu stranu, ali su napisali da je topnički napad stigao sa sjeverozapada, a to je položaj ukrajinskih vojnika.

Ni proruski separatisti nisu zadovoljni OESS-om i optužili su ga za pristranost jer su promatarči objavili kretanje vojnih konvoja na području pod nadzorom pobunjenika.

"Čudno je da ne prate kretanje ukrajinske vojske", rekao je za agenciju Ria Novosti zapovjednik separatista Eduard Basurin.

Misija OESS-a u utorak je priopćila da nije uočila nikakvo povlačenje teškog oružja s istoka zemlje.

"Hitno je potrebno postići napredak u provedbi dokumenata iz Minska", rekao je glasnogovornik OESS-a Michael Bociurkiw.

Kijev i proruski separatisti dogovorili su se u rujnu u glavnome gradu Bjelorusije o prekidu vatre i uspostavi tampon-zone duge 30 kilometara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene