Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan korak

Kerry i Abbas u Parizu o mirovnom sporazumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik i palestinski predsjednik sastali su se u srijedu u Parizu na radnoj večeri koju SAD smatra važnim korakom u pregovorima o izraelsko palestinskom mirovnom sporazumu.

Američki državni tajnik John Kerry i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sastali su se u srijedu u Parizu na radnoj večeri koju SAD smatra važnim korakom u pregovorima o izraelsko palestinskom mirovnom sporazumu.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

Mirovni pregovori nastavljeni su 29. srpnja nakon trogodišnje stanke. Kerry je tada rekao: "Naš je cilj postići konačni dogovor o tomu na koji će se način stvari razvijati u idućih devet mjeseci."

Predviđeni krajnji rok se približava, a američki dužnosnici su, čini se, smanjili ambicije, nastojeći dogovoriti smjernice dogovora, iako se još uvijek nadaju da će potpuni sporazum uspjeti dogovoriti do 29. travnja.

Smjernice pregovora trebale bi poslužiti kao osnove sporazuma kojim bi se riješile razmirice stare više od 60 godina, a riječ je o granicama, pitanju sigurnosti, sudbini palestinskih izbjeglica i pitanju statusa Jeruzalema.

Merkel i Hollande za kažnjavanje odgovornih u Ukrajini

Neki palestinski dužnosnici kritizirali su zamisao o smjernicama pregovora, tvrdeći kako su stekli dojam da bilo koja strana može iznijeti svoje "rezerve" na bilo što ponuđeno.

"Okvirni sporazum zapravo i nije sporazum, jer obje strane mogu iznositi rezerve na bilo što ponuđeno. A ako se nijedna strana ne slaže s onim što je ponuđeno onda to i nije sporazum", rekla je novinarima u Ramalahu članica izvršnog odbora PLO-a Hanan Ashrawi, pitajući se je li razlog tomu potreba da se stekne dojam kako pregovori napreduju ili potreba da se ne prizna da "nismo uspjeli". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene