Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos na Bliskom istoku

VIDEO: Krv na ulicama, 13 ubijenih i preko 1.000 ranjenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neredi u Egiptu poprimili su razmjere ljudske tragedije. Samo u gradu Suezu, prema medicinskim izvorima, danas je ubijeno 13 osoba, dok je u čitavoj zemlji ranjeno njih čak 1.030, prenosi agencija Reuters.

Protuvladini prosvjedi nastavljaju se širiti arapskim svijetom. Nizu zemalja pridružio se i Jordan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudac al-Bishry na čelu povjerenstva Egipatska vojska osnovala povjerenstvo za ustavne promjene Slika nije dostupna Odgovor na obraćanje predsjednika Prosvjednici ispred palače: 'Dolje, dolje, Mubarak'

Hrvatski državljani koji stalno i privremeno borave u Egiptu, u kojemu traju veliki prosvjedi, dosad nisu zatražili konzularnu pomoć, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

'U Egiptu stalno boravi 30-ak hrvatskih državljana, a 10-ak privremeno. Nitko od njih nije zatražio konzularnu pomoć. Za sada nemamo takvih zahtjeva', potvrđeno je iz Ureda ministarstva za odnose s javnošću.

Ministarstvo je preporuku za putovanja u Egipat diglo na višu razinu te zbog 'nestabilnog sigurnosnog stanja uzrokovanog prosvjedima i demonstracijama u Kairu i drugim dijelovima Egipta trenutno ne preporučuje putovanje u tu zemlju'.

Kaos na ulicama Kaira

Odjekuju pucnjava i detonacije. Policija suzavcem i gumenim mecima rastjeruje protuvladine prosvjednike.

Deseci Egipćana ozlijeđeni su, krvare, leže na ulicama, javljaju u petak mediji o protuežimskim prosvjedima u Kairu, a televizija Al Jazeera javlja da je najmanje jedna osoba ubijena. Ta smrt nije potvrđena, a katarska televizija prenijela je i da je ozlijeđen Ajman Nur, političar koji je bio drugi na predsjedničkim izborima 2005.

Samo u Kairu je, prema izvještajima agencije Reuters, 410 ranjenih u sukobima prosvjednika i vojske.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak uveo je policijski sat u cijeloj zemlji i naredio je vojsci da izađe na ulice i pruži potporu policiji u uspostavi reda na ulicama Kaira. Sjedište vladajuće egipatske stranke u glavnom egipatskom gradu zapaljeno je u neredima.

Unatoč zabrani javnih okupljanja, tisuće ljudi nakon molitve izašle su na ulice glavnog grada. Uzvikuju slogane protiv predsjednika Hosnija Mubaraka i njegovog sina Džamala za kojeg se pretpostavlja da bi mogao naslijediti oca.

>> U Egiptu isključen internet!

>> Egipat: Šokantna snimka pucanja u prosvjednika

Čak je i nobelovac Mohamed El Baradei, koji se jučer vratio u Egipat unatoč prijetnjama smrću, stavljen u kućni pritvor, jer se pridružio prosvjednicima i jer je izrazio solidarnost sa svojim narodom. Mnogi od prosvjednika El Baradeija vide kao novog mogućeg egipatskog vođu. 'Pozivam i nastavit ću pozivati režim da poslušaju ljude i odmah pokrenu proces promjena', istaknuo je El Baradei.

Podsjetimo, El Baradei je dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši povjerenik UN-a za kontrolu nuklearne energije.

U međuvremenu, žestoki sukobi policije i prosvjednika izbili su i u Suezu, Aleksandriji i drugim egipatskim gradovima. Plovidba sueskim kanalom još nije ugrožena. Pozivi na prosvjede kružili su internetskim društvenim mrežama. Međutim od protekle noći pristup internetu uglavnom je blokiran. Otežano je i korištenje sms usluga, a na udaru su i novinari. Američka televizijska postaja CNN javlja da su njezinoj ekipi egipatski policajci oduzeli kameru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene