Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkazano 17.000 letova

Oblak vulkanskog pepela tijekom noći stiže nad Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oblak vulkanskog pepela se širi i tijekom noći bi trebao stići na granicu Hrvatske.

Oblaci s vulkanskom prašinom premještaju se sjevernom i sjeverozapadnom Europom te sve više dolaze i nad središnje dijelove kontinenta, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod. Prema najnovijim prognozama tijekom noći bi oblak trebao doći do sjeverne granice Hrvatske. U DHMZ-u za sada nemaju spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima. Inače, kaos na nebu nastavlja se i drugi dan. Zbog pepela koji je izbacio vulkan na Islandu diljem Europe otkazano je 17.000 letova. U četvrtak je otkazano oko 5.000 letova, jer je zračni prostor od Republike Irske do Finske zatvoren. Stotine tisuća putnika nisu mogle poletjeti na željene destinacije. Prašina ne bi trebala predstavljati ozbiljni rizik za ljudsko zdravlje. Zdravstveni djelatnici u Škotskoj upozorili su građane sa respiratornim problemima, da bi zbog spuštanja pepela, mogli imati kratkotrajne probleme. Prah bi na tlu trebao biti jedva vidljiv. Zabrana letova u Velikoj Britaniji produžena je do subote, do jedan sat iza ponoći po lokalnom vremenu. 'U globalu, situacija se ne poboljšava', poručeno je iz britanskog Servisa za zračni promet.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

>> Pepeo iz vulkana u zraku bi mogao ostati i godinu dana

>> Otkazani letovi prema zapadnoj i sjevernoj Europi

>> Sprovod Lecha Kaczynskog neće se odgađati

'Nedostatak vjetra je razlog za sporo putovanje pepela prema istoku, ali i njegovu gustoću', poručeno je iz Eurocontrola, europske organizacije za kontrolu zračnog prometa. U četvrtak su svoj zračni promet zatvorile Velika Britanija, Irska, Danska, Norveška, Švedska, Finska, Belgija i Nizozemska. U Francuskoj su zatvorena 24 aerodroma na sjeveru zemlje. Među njima je i glavna pariška zračna luka Charles de Gaulle. Frankfurtska zračna luka zatvorena je u petak u ranim satima.U petak prijepodne potpuno su ili djelomično zatvoreni zračni prostori iznad Austrije, Poljske i Češke. Irska je danas otvorila svoj zračni prostor, pa bi se uskoro mogli uspostaviti letovi.

>> HZJZ o utjecaju vulkanskog pepela na zdravlje

Qantas, Japan Airlines, Korean Air, Singapore Airlines i Cathay Pacific su otkazali letove prema Europi. 'Nadamo se da ćemo letove ponovno uspostaviti do subote', rekao je David Epstein, glasnogovornik Qantasa. Ovo je vjerojatno najveći poremećaj u europskom zračnom prometu od terorističkih napada 11. rujna 2001.Zbog prekida zračnog promet nekoliko europskih monarha propustilo je proslavu 70. rođendana danske kraljice Margrethe.

Poljska: Nema odgode sprovoda Lecha Kaczynskog

Poljske vlasti, unatoč najavi o mogućnosti odgode sprovoda predsjednika Lecha Kaczynskog, odlučile su da odgode neće biti. Sprovod će se održati u nedjelju u Krakowu, a dolazak su najavila brojna strana izaslanstva, među kojima i američko predviđeno predsjednikom Barackom Obamom. Krakovska zračna luka u petak ujutro još je bila otvorena.

Vodeći stručnjak za vulkane napomenuo je da bi pepeo mogao uzrokovati probleme u zračnom prometu čak šest mjeseci, ako se erupcija nastavi, no čak će i kratkotrajna utjecati na velike financijske gubitke zračnih luka. Iako vulkanske erupcije nisu pokrivene osiguranjem, neke avionske kompanije će svojim putnicima vratiti novac ili ponuditi zamjenski let.

Iz vulkana kod ledenjaka Eyjafjallajoekulla, oko 120 kilometara istočno od islandskoga glavnog grada Reykjavika, pepeo leti između šest i deset kilometara uvis i prijetnja je zrakoplovnim motorima te smanjuje vidljivost.

 

>> Pogledajte kako izgleda uobičajeni zračni promet iznad Europe

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene