Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neam opasnosti'

HZJZ o utjecaju vulkanskog pepela na zdravlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkanski pepeo iz oblaka koji stiže nad naše krajeve ne bi trebao imati nikakvog zdravstvenog efekta, doznajemo u HZJZ-u.

Iako agencije prenose da je Agencija za zdravlje UN-a izdala upozorenje za Europljane da ostanu u kućama ukoliko pepeo počinje padati na tlo jer bi mogao biti opasan za zdravlje, njihovi europski kolege nisu toliko pesimistični.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

'Mikroskopski pepeo potencijalno je opasan za ljude ako se počne taložiti na zemlji, jer udahnute čestice mogu dospjeti u pluća i uzrokovati respiratorne probleme', rekao je David Epstein, glasnogovornik WHO-a. Europski odbor za okoliš i zdravstvo upozorenje je izdalo samo za građane Islanda.

>> Oblak vulkanskog pepela tijekom noći stiže nad Hrvatsku

'Europski odbor za zdravstvo izdao je obavijest o širenju oblaka vulkanskog pepela, ali ne i o tome da se građani u cijeloj Europi upozoravaju da ne izlaze iz domova. Zdravstvene probleme pepeo bi mogao stvarati jedino bolesnicima koji imaju kronični bronhitis ili astmu. Savjetuje se jedino građanima Islanda kada izlaze van, da bi trebali zaštititi oči i pokriti nos. Za Hrvatsku za sada nema nikakve opasnosti', rekla je dr. Ira Gjenero Margan sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Dnevnik.hr.

Državni hidrometeorološki zavod izvijestio je kako se oblak širi i prema srednjoj Europi, te bi iznad Hrvatske trebao stići tijekom drugog dijela noći. Za sada nemaju spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima. Još nije utvrđen sastav pepela, ali nema ni saznanja da bi mogao utjecati na zdravlje ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene