Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci strahuju

Pepeo iz vulkana u zraku bi mogao ostati i godinu dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Erupcija islandskog vulkana izazvala je kaos u zračnom prometu.

Odnedavno vrlo aktivni vulkan Eyjafjallajökull na Islandu, prilikom svoje prve erupcije, izbacio je količinu pepela koja je godinu dana ostala u Zemljinoj atmosferi. Ta erupcija dogodila se prije gotovo 200 godina, odnosno u prosincu 1821. godine, a pepeo se zadržao u zraku sve do siječnja 1823. godine. Problem je u tome, što je zbog trenutne aktivnosti vulkana i količine izbačenog pepela zatvoren zračni promet iznad Velike Britanije te da bi se sličan scenarij s pepelom u zraku mogao dogoditi i sada.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

>> VIDEO Drama nad Europom: Vulkanski pepeo zatvara aerodrome

'Ne postoji siguran način pomoću kojeg bi se utvrdilo koliko će erupcija potrajati, s obzirom na prošle događaje. Razina zadržavanja pepela u zraku, isto tako će ovisiti o tome koliko će plina i pepela vulkan izbaciti', smatra profesor Bill McGuire sa londonskog sveučilišta, a prenosi Telegraph. Stručnjaci ipak tvrde kako erupcija vulkana na Islandu nije na razini koja bi ugrozila ljudsko zdravlje.

Tamošnje vlasti dosad su evakuirale 800 stanovnika područja na kojem se vulkan nalazi. Razina rijeka u tom području, zbog topljenja ledenjaka, podigla se za čitava tri metra. Nova erupcija, koja je izbila prekjučer, dogodila se 200 metara ispod debelog leda, oslobađajući velike količine vode i na taj način dramatično podižući razinu rijeka. Podsjetimo, Eyjafjallajökull je eruptirao još 20. ožujka, no strah od poplava tada je splasnuo, jer je erupcija bila na području oslobođenom od leda.

Poremećaj u europskom zračnom prometu mogao bi potrajati 48 sati

Poremećaj u europskom zračnom prometu zbog širenja vulkanske prašine s Islanda mogao bi potrajati 48 sati, priopćila je u četvrtak europska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol. Dosad su za promet zatvoreni zračni prostori Danske, Švedske, Irske, Britanije, Belgije i Nizozemske, a Eurocontrol je priopćio da bi se to uskoro moglo dogoditi na nebu iznad Francuske i Njemačke. Zračni promet u Europi je zbog toga smanjen za otprilike četvrtinu, dodala je agencija.

Iz vulkana kod ledenjaka Eyjafjallajoekulla, oko 120 kilometara istočno od islandskoga glavnog grada Reykjavika, pepeo leti šest kilometara uvis i prijetnja je zrakoplovnim motorima te smanjuje vidljivost. Ironično, zbog povoljna vjetra letovi prema Islandu su uobičajeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene