Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Internetski 'trač'

VIDEO: Prizor koji prethodi velikoj katastrofi na Zemlji ili je u pitanju samo glad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon razorne moći asteroida, supervulkani su drugi najsmrtonosniji kataklizmički događaj koji može pogoditi Zemlju.

Video na kojem je prikazano kako bizoni bježe iz Nacionalnog parka Yellowstone u SAD-u potaknuli su strahove da je supervulkan, smješten ispod samog parka, spreman na erupciju. No, koliko je zapravo istine u tome?

Pročitajte i ovo Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!" Eruptirao vulkan na Islandu - 1 Izvanredno stanje Ponovno se probudio vulkan na Islandu: Evakuirani stanovnici ribarskog grada

'POZOR! Bizoni iz Yellowstonea bježe spašavajući život' - naziv je videa objavljenog na YouTubeu, na kojem se zaista mogu vidjeti ove ogromne životinje kako trče po cesti. Snimka je ubrzo postala viralna te prikupila mnoge komentare, među kojima i onaj da su životinje sigurno osjetile da se približava nešto smrtonosno.

'Supervulkan u Yellowstoneu je jedina stvar tamo koja bi mogla biti smrtonosna', komentirao je jedan član internetske zajednice, prenosi portal Independent.

No, je li taj supervulkan baš toliko strašan?

Zapravo, teoretski gledano, strašan je. Nakon razorne moći asteroida, supervulkani su drugi najsmrtonosniji kataklizmički događaj koji može pogoditi Zemlju. U prošlosti su upravo oni bili odgovorni za masovna izumiranja i vulkanse zime u trajanju i po godinu dana.

VIDEO Turisti i stanovništvo u strahu: Prijeti im 'vatreno grotlo'

Supervulkan u Yellowstoneu je vrlo aktivan. Ima ogromne komore s magmom, a eruptira otprilike svakih 700 tisuća godina. Posljednja velika erupcija bila je prije nekih 640 tisuća godina.

Drži se kako je kataklizmička erupcija ovog vulkana prije 2,1 milijun godina pobila tisuće pretpovijesnih životinja te gotovo polovicu Sjeverne Amerike prekrila pepelom i prašinom.

Ipak, iz uprave Yellowstonea poručuju kako je strah neopravdan te kako ovo ponašanje bizona pokazuje samo ustaljene migracijske obrasce.

'Imamo bizone, losove i druge životinje koje su se u posljednje vrijeme preselile izvan granica parka', izjavio je glasnogovornik parka Al Nash. 'Oni to rade svake zime u potrazi za hranom. Kad se snijeg otopi i sve se počne zeleniti, i životinje će se vratiti u park', tvrdi Al te dodaje kako je u posljednje vrijeme park pogođen s nekoliko potresa koji su bili u granicama normalne seizmičke aktivnosti.

Za 'online' paničare, ovi potresi, koji su se dogodili u isto vrijeme kad i migracija bizona, samo je još jedan 'dokaz' kako je Ywllowstone pred 'puknućem'. Njima je posve logično da je riječ o šestom čulu koje imaju životinje i kojim otkrivaju kataklizmičke događaje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene