Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sam došao u postaju

Britanska policija uhitila Juliana Assangea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija uhitila je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

Vjerojatno najtraženija osoba posljednjih dana, Julian Assange, uhićen je na temelju europskog uhidbenog naloga koji je objavila Švedska, priopćila je londonska metropolitanska policija, a prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će"

Assange je osobno došao u prostorije londonske policije oko 9:30 sati po lokalnom vremenu, a tijekom dana bi se trebao pojaviti pred sudom u Londonu, prenosi Reuters.

'Optužen je od strane švedske vlasti po jednoj točki za nezakonitu prisilu, po dvije točke optužnice za seksualno zlostavljanje i jednoj točki za silovanje', stoji u policijskom priopćenju.

Policija je uhidbeni nalog EU-a zaprimila u ponedjeljak.

>> Assange će razgovarati s britanskom policijom

>> Assangeov odvjetnik: Imamo uznemirujuće dokumente

>> Engdahl: Objava 'sramotnih' brzojava je opravdanje za rat

Njegov odvjetnik jučer je reklao da su on i njegov klijent u procesu dogovaranja susreta s britanskom policijom.

Assange u središtu svjetske pozornosti

39-godišnjeg Assangea traže u Švedskoj radi ispitivanja o optužbama za silovanje, seksualnom zlostavljanju i nezakonitom prisiljavanju, a londonska policija nalog za uhićenje primila je ranije u ponedjeljak, rekao je agenciji Reuters izvor iz policije.

Australac, koji je ovih dana došao u središte pozornosti svjetske javnosti pošto je WikiLeaks objavio povjerljivu prepisku američke diplomacije, opovrgnuo je te optužbe.

Raniji uhidbeni nalog propao zbog pogreške u tekstu

Švedska je još 18. studenoga objavila uhidbeni nalog na temelju kojeg je Interpol izdao tjeralicu, no Assangeovo je uhićenje bilo nemoguće zbog formalne pogreške u tekstu toga naloga. Švedsko tužiteljstvo je sastavilo novi nalog koji je zaprimljen u ponedjeljak u britanskoj policiji.

Assangeovi odvjetnici najavili su da će se boriti protiv izručenja Švedskoj.

Prema švedskim medijima, istraga protiv Assangea je pokrenuta nakon njegovih navodnih susreta s dvjema ženama u Stockholmu, sredinom kolovoza. Jedna je žena navodno rekla istražiteljima da je spolni odnos počeo dobrovoljno, ali se pretvorio u nedobrovoljni, a druga se žalila da je osumnjičeni ignorirao njezine pozive da stane nakon puknuća kondoma.

Assange je zanijekao te optužbe, izjavivši da su one dio kampanje protiv WikiLeaksa koju vodi SAD.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene