Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog ministra vanjskih poslova

Assange do Švedske pod ekvadorskom zaštitom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekvadorski ministar vanjskih oslova Ricardo Patino predložio je u petak da se osnivača mrežne stranice WikiLeaksa, Juliana Assangea iz Londona pod ekvadorskom zaštitom preveze u Švedsku kako bi ga se ondje saslušalo u vezi s optužbama za silovanje koje on negira.

"Druga je mogućnost da Ekvador, ako je to nužno, dobije dopuštenje za njegov premještaj u naše veleposlanstvo u Švedskoj i proces bi se mogao nastaviti pod zaštitom Ekvadora, uz poštovanje zahtjeva švedskog pravosuđa", rekao je Patino novinarima.

To je jedno od više "mogućnosti premještaja" kako bi Assange "mogao i dalje biti pod našom zaštitom i s našim azilom, a da se ujedno ispune zahtjevi za saslušanje koje postavlja švedsko pravosuđe", dodao je ministar.

Pročitajte i ovo Julian Assange (Foto: AFP) Trenutačno u Londonu Švedska odbacuje optužbe protiv Juliana Assangea za silovanje: "Dokazi nisu dovoljno jaki" Slika nije dostupna Odbačena žalba Švedska ne odustaje od privođenja Assangea zbog silovanja

>> Znate li tko je doista Julian Assange?

Usto je potvrdio da će idućeg tjedna o tom pitanju razgovarati s britanskim kolegom Williamom Hagueom u prigodi UN-ove opće skupštine u New Yorku, otklonivši ipak mogućnost podizanja tužbe na Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu. "Potvrđeno je: o slučaju Assange ću razgovarati s Williamom Hagueom u New Yorku, u četvrtak 27. rujna", rekao je u poruci na Twitteru.

Julian Assange (41) koji je od 19. lipnja u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, kamo se sklonio kako bi spriječio izručenje Švedskoj gdje ga traže zbog navodnog silovanja, boji se da će ga Švedska poslije izručiti Sjedinjenim Državama gdje mu prijeti smrtna kazna zbog objavljivanja 250.000 američkih diplomatskih brzojava.

Ekvadorska vlada mu je stoga 16. kolovoza ponudila politički azil, ali ga Velika Britanija ne pušta da slobodno napusti diplomatsko predstavništvo. Patino je usto dodao da ima "novih informacija" u vezi sa zahtjevom švedskog pravosuđa jer su "neki dokazi odbačeni", ne navodeći druge potankosti. No ministar je ponovio kako bi najpovoljnije rješenje bilo da Velika Britanija izda propusnicu Assangeu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene