Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena o nepravičnosti

Švedski premijer: Ekvador ima 'neprihvatljivo' viđenje švedskog pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski premijer Fredrik Reinfeldt zgrozio se u subotu na mišljenje koje Ekvador ima o švedskom pravosudnom sustavu pošto je Quito odobrio politički azil utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu uz obrazloženje da u Švedskoj ne bi imao pravičan proces.

"Ta ocjena je neprihvatljiva", izjavio je premijer švedskoj novinskoj agenciji TT.  Na konferenciji za tisak u Quitu u četvrtak ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino najavio je da njegova zemlja pruža politički azil Asssangeu iz bojazni da u Švedskoj ne bi imao pravnu zaštitu i da postoji mogućnost da ga se izruči SAD-u.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Slika nije dostupna Prijedlog ministra vanjskih poslova Assange do Švedske pod ekvadorskom zaštitom?

>> Zbog Assangea hitna sjednica OAS-a u Washingtonu

"Slažem se s onim što je ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao", kazao je Reinfeldt koji inače rijetko govori o međunarodnim pitanjima.

U petak je šef švedske diplomacije izjavio da Švedska neće pokušavati na neki način ubrzati izručivanje osnivača WikiLeaksa nego će čekati rasplet situacije. Ujedno je i odbacio ekvadorske ocjene. "Naš pravosudni i ustavni sustav jamči sva prava svima. Odbacujemo svaku optužbu koja tvrdi suprotno", naveo je Bildt na svom twitter profilu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene