Obavijesti Video Pretražite Navigacija
johnson uskoro bivši?

Novi šok za premijera! I treći ministar dao ostavku, stranka mu okreće leđa: "On treba otići..."

U manje od 24 sata odstupio je i Will Quince, treći ministar u vladi Borisa Johnsona. Nakon što su dvojica ministara iz njegove vlade u utorak podnijela ostavke, ne prestaju pljuštati kritike na njegov račun, što iz redova njegove vlastite stranke, što iz oporbe. Traži se hitna ostavka.

Nakon što su dva ministra u vladi Borisa Johnsona jučer u razmaku od 10 minuta podnijela ostavku, jutros je stigao novi šok. S mjesta funkcije ministra za djecu jutros je odstupio Will Quince. Zaziva se hitna ostavka britanskoga premijera.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Boris Johnson U stilu Schwarzeneggera Johnson se oprostio od parlamenta: "Hasta la vista baby"

Johnson se bori za politički opstanak nakon što su dva njegova najviša ministra napala njegovo vodstvo i podnijela ostavku. Kancelar državne blagajne Rishi Sunak i ministar zdravstva Sajid Javid podnijeli su ostavke u razmaku od 10 minuta, nakon čega je uslijedio nalet mlađih ministara i pomoćnika. Sve je kulminiralo današnjom Quinceovom ostavkom, a čini se da to nije kraj političkih turbulencija u Johnsonovoj vladi, prenosi Daily Mail.

Kritičari smatraju da je premijer uskoro bivši, dok ga Laburisti optužuju za korupciju. Kako bi ugasio požar, britanski premijer Boris Johnson u utorak je imenovao bivšeg poduzetnika i sadašnjeg ministra obrazovanja, Nadhima Zahawija, za svojeg novog ministra financija, a Stevea Barclaya za ministra zdravstva.

Pročitajte i ovo Britanski premijer Boris Johnson turbulentno na otoku Dva ministra dala ostavku na isti dan i bacila vladu u kaos: "Izgubili smo povjerenje u vodstvo"

Pročitajte i ovo Boris Johnson OBRATIO SE PARLAMENTU Cure detalji s brojnih tuluma u Johnsonovu uredu dok je zemlja bila u strogom lockdownu: Karaoke, povraćanje, strgana ljuljačka...

Johnson će se naći pod dodatnim pritiskom u srijedu poslijepodne, kad će se suočiti sa zastupničkim pitanjima. Usto, trebao bi svjedočiti i na Odboru za vezu, skupini zastupnika koji nadziru politiku i odluke vlade.

Bim Afolmani, koji je do veljače ove godine obnašao funkciju potpredsjednika stranke, rekao je za BBC da je podržao Johnsona u njegovu nedavnom glasovanju o povjerenju kako bi mu dao vremena da ponovno izgradi povjerenje nakon Partygatea, ali stvari su se posljednjih tjedana, kako kaže, znatno pogoršale.

Ima podršku birača, no unutarstranačka pozicija mu slabi

Čelnici oporbenih stranaka pozvali su ministre da im se pridruže i podnesu ostavke, a čelnik laburista Sir Keir Starmer rekao je da je spreman za prijevremene opće izbore. Konzervativni zastupnik Andrew Mitchell za BBC je izjavio da je "gotovo" za gospodina Johnsona, rekavši da "on nema ni karakter ni temperament da bude naš premijer".

Iako se Johnsonova pozicija nakon ostavki Sunaka i Javida drastično pogoršala, konzervativci tvrde da će ona ipak ostati netaknuta. Oni ističu podršku vlastitog biračkog tijela, koje su kapitalizirali na posljednjim izborima unatoč nezadovoljstvu koje vlada unutar stranke. Prema stranačkim pravilima, premijer je imun na izazov konzervativnog vodstva do lipnja sljedeće godine nakon što je osvojio 59 % glasova.

Predbacuju mu povećanje poreza, rastuće troškove života...

Posljednjih mjeseci Johnsonovu vladu prati niz kontroverzi. Tu nije riječ samo o policijskoj istrazi o zabavama u Downing Streetu tijekom karantene. Neki torijevski zastupnici također su izrazili neslaganje s povećanjem poreza odgovorom vlade na rastuće troškove života i smjerom njezine politike.

Sunak se u svojoj ostavci osvrnuo na napetosti oko gospodarstva rekavši premijeru: "U pripremi za naš predloženi zajednički govor o gospodarstvu sljedeći tjedan postalo mi je jasno da su naši pristupi fundamentalno previše različiti."

No, torijevski pobunjenici koji se protive vodstvu Johnsona pokušavaju iznuditi promjenu stranačkih pravila kako bi stvorili pretpostavke da se Johnsona može unutarstranački smijeniti prije roka za izglasavanje povjerenja. Podsjetimo, Johnson je jedno takvo izglasavanje "preživio" prošli mjesec. 

"Jasno je da se vlada ruši"

Konzervativni zastupnik Andrew Bridgen rekao je za BBC da premijer treba podnijeti ostavku, a ako to ne učini, "stranka će ga morati prisiliti da ode".
U međuvremenu, čelnik laburista Sir Keir Starmer rekao je da bi pozdravio prijevremene izbore i da je zemlji potrebna promjena vlade: "Nakon svih ljigavosti, svih neuspjeha, jasno je da se ova torijevska vlada sada ruši."

Očekuje se da će se sljedeći opći izbori održati 2024. godine, ali mogli bi biti i ranije ako Johnson upotrijebi svoje ovlasti da ih raspiše. Čelnik liberalnih demokrata Sir Ed Davey rekao je za BBC da konzervativci moraju izvršiti svoju "domoljubnu dužnost" i "riješiti se Borisa Johnsona danas".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene