451102
451102
451102
451102
451102

Johnson kaže da London kani aktivirati članak 50 početkom 2017.

  • , 22.09.2016., 22:25
  • Autor:
  • komentara

Britanska vlada namjerava početkom 2017. aktivirati članak 50, koji će formalno pokrenuti izlazak iz Europske unije, izjavio je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

 
 
 
 
Boris Johnson (foto: AFP)
Boris Johnson (foto: AFP)

"Razgovaramo s našim europskim prijateljima i partnerima u očekivanju da ćemo početkom sljedeće godine vidjeti pismo o članku 50", izjavio je Boris Johnson na tv-kanalu Sky News iz New Yorka gdje je sudjelovao na Općoj skupštini UN-a.

Britanska premijerka Theres May je izjavila da njezina zemlja neće aktivirati taj članak prije kraja godine, čime je dala naslutiti da se to neće dogoditi prije 2017.

Aktiviranje tog članka je preduvjet za otpočinjanje razgovora između Londona i EU o uvjetima izlaska Velike Britanije iz EU i njezinim budućim odnosima sa 27 država, što bi trebalo trajati dvije godine.

Johnson drži da za to neće nužno trebati dvije godine.

"U našem pismu izložit ćemo parametre prema kojima želimo postupati", rekao je i dodao da ne misli da će im biti potrebne dvije godine.

Nakon što su se Britanci 23. lipnja na referendumu izjasnili za izlazak iz EU, nekoliko europskih dužnosnika je pozvalo britansku vladu da brzo aktivira članak 50 kako bi ublažili nesigurnost koja visi nad budućnosti EU.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je u Londonu u četvrtak prije susreta s premijerkom May ponovo uputio Britaniji poziv u tom smislu. "Europski parlament želi što ranije aktiviranje članka 50 koji je preduvjet za otvaranje pregovora", naveo je u priopćenju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se