Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazak iz EU

Johnson kaže da London kani aktivirati članak 50 početkom 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska vlada namjerava početkom 2017. aktivirati članak 50, koji će formalno pokrenuti izlazak iz Europske unije, izjavio je u četvrtak britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

"Razgovaramo s našim europskim prijateljima i partnerima u očekivanju da ćemo početkom sljedeće godine vidjeti pismo o članku 50", izjavio je Boris Johnson na tv-kanalu Sky News iz New Yorka gdje je sudjelovao na Općoj skupštini UN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon velike pobjede na izborima Johnson odbacuje zahtjev škotske premijerke za drugim referendumom o neovisnosti, Sturgeon mu ekspresno odgovorila Slika nije dostupna Nakon trijumfa Torijevaca Ivana Petrović iz Londona: "Johnsonova senzacija bi se tako vrlo lako mogla pretvoriti i u Pirovu pobjedu"

Britanska premijerka Theres May je izjavila da njezina zemlja neće aktivirati taj članak prije kraja godine, čime je dala naslutiti da se to neće dogoditi prije 2017.

Aktiviranje tog članka je preduvjet za otpočinjanje razgovora između Londona i EU o uvjetima izlaska Velike Britanije iz EU i njezinim budućim odnosima sa 27 država, što bi trebalo trajati dvije godine.

Johnson drži da za to neće nužno trebati dvije godine.

"U našem pismu izložit ćemo parametre prema kojima želimo postupati", rekao je i dodao da ne misli da će im biti potrebne dvije godine.

Nakon što su se Britanci 23. lipnja na referendumu izjasnili za izlazak iz EU, nekoliko europskih dužnosnika je pozvalo britansku vladu da brzo aktivira članak 50 kako bi ublažili nesigurnost koja visi nad budućnosti EU.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je u Londonu u četvrtak prije susreta s premijerkom May ponovo uputio Britaniji poziv u tom smislu. "Europski parlament želi što ranije aktiviranje članka 50 koji je preduvjet za otvaranje pregovora", naveo je u priopćenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene