Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen vatrenim oružjem

Jemen: Smrtno stradao prosvjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jemenom se šire prosvjedi na kojima se traži odlazak s vlasti predsjednika Alija Abdulaha Saleha, a na jugu zemlje je u sukobima s policijom jedan prosvjednik smrtno stradao.

U južnom lučkom gradu Adenu oko 500 prosvjednika sukobilo se s policijom koja je pucala u zrak kako bi rastjerala mnoštvo, rekli su stanovnici. Dva muškarca su ranjena zalutalim metcima, a dvojica suzavcem.

Liječnici su rekli da je 21-godišnji prosvjednik umro od rane uzrokovane vatrenim oružjem. On je po saznanjima agencije Reuters prvi prosvjednik koji je izgubio život u tri tjedna prosvjeda koji postaju sve nasilniji. Ljutiti prosvjednici okružili su policijsku postaju u Adenu, a nekolicina se izdvojila iz gomile i zapalila zgradu gradske uprave i više automobila, rekli su stanovnici.

Pročitajte i ovo Goran Husinec, prometni vještak, i Katarina Jusić treba biti oprezan Prometni stručnjak o crnim brojkama na cestama: "Mi smo takav narod, ljudi ne poštuju pravila. Puno se pije, nitko se ne boji zatvora" Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet KOD OBROVCA Prometni stručnjak o strašnoj nesreći u kojoj su poginule dvije djevojčice: "Tragedije poput jučerašnje ne događaju se slučajno..."

>> Jemen: 17 ozlijeđeno i stotine uhićeno u prosvjedima protiv vlasti

Predsjednik Ali Abdulah Saleh, saveznik SAD-a u borbi protiv Al-Kaide, koji je na vlasti 32 godine, rekao je da su nemiri izazvani stranom urotom kojom se želi izazvati kaos u arapskim državama, prenijela je jemenska državna novinska agencija.

'Postoje planovi da se pokuša regiju uvući u nered i nasilje, a na meti su sigurnost regije i stabilnost naših zemalja', rekao je Saleh u telefonskom razgovoru s bahreinskim kraljem, također suočenim sa sve jačim nemirima, kojega je podupro. Stanovnici Adena su rekli da je u sukobima, koji još traju, ozlijeđeno još šestero prosvjednika i da je policija opet otvorila vatru.

Opasnost od nemira u Jemenu navela je Saleha da najavi kako će s vlasti otići 2013. i da pozove na nacionalni dijalog koji je oporba prihvatila. Protuvladini su prosvjedi, međutim, nastavljeni, ali u manjim razmjerima nego proteklih tjedana. Analitičari ocjenjuju kako nije vjerojatno da će prosvjedi u Jemenu prerasti u masovnu pobunu poput onih u Egiptu i Tunisu, ali mogu destabilizirati zemlju. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene